2019. október 23., szerda

A magánfogadalom érvényessége

Kérdés: 

Magánfogadalom tétele csak pap előtt érvényes, vagy magamban is megtehetem?

Válasz:

Az a magánfogadalom, amely az életállapotra vonatkozik, tehát a házasság kizárása az Isten Országáért vállalt tisztaságra törekedve, ez csak pap vagy püspök kezébe letéve minősül az Egyház számára érvényesnek, amely az Egyházi Törvénykönyv szerint bűn terhe alatt kötelező a fogadalmat tévő fél számára.


Az Úr biztosan komolyan veszi azt a fogadalmat is, amelyet valaki magában tesz, de ha az Egyházhoz hűek vagyunk, és nem akadályoz a fogadalom letételében semmi, akkor abban az esetben mindenképp érdemes felszentelt pap vagy püspököt megkérni, hogy fogadja a fogadalmunkat. Ebben az esetben, az Egyházi Törvénykönyvben szereplően csak ő az, aki fel tud oldani e szent kötelék alól, és ha nem tartjuk be a fogadalmat, az bűn terhe alatt kötelez bennünket. 

A tisztaság megszegése fogadalom nélkül is bűn, de ebben az esetben minden házassággal, párkapcsolattal összefüggő kezdeményezés bűn, tehát vállalni kell az egyedüli élet keresztjét felajánlva Isten Országáért.

A pap vagy püspök az Egyház nevében fogadja a fogadalmat, de ez magánfogadalomként nem kötelez hivatalosan, tehát nem kell egyházi szolgálatot vállalni, mint a szüzek rendjében a konszekráció liturgiájában részesült szüzek esetében, vagy a szerzeteseknél. Az életállapot és a teherbíró képesség szerint lehet vállalni egyházi feladatot, de ez nem a fogadalom következménye, mindezt Isten Országának épüléséért lehet vállalni annak, aki a létfenntartásért vállalt munkája mellett ezt még el tudja látni, ha nem fizetett egyházi szolgálat a tényleges munkája.

Korábbi vonatkozó cikkek az oldalról:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése