2019. október 19., szombat

Krisztus papja


Könyvajánló

Tiefenthaler József: Krisztus papja
   

A könyv egy bizonyos történelmi időben és annak késztetésére íródott, de általános érvényű mondanivalót tartalmaz, a magyar papság szellem-erkölcsi nívójának emelését.

A borzalmas első világháború alatt felgyülemlett igazságtalanság, nyomorúság és keserűség orkánszerűen tört elő a társadalom szívéből. A háború összeomlása forradalmat talált minden szívben, minden faluban, városban és államban. A bomlás egy nemzetet se sújtott úgy, mint a kommunista rémuralomtól szenvedő hazánkat. A magyar katolikus klérusnak a Szentlelket váró apostolok érzésével kell beállni az élet harcába. Viszont a magyar klérusban hiányzik az a lelki koncentráció, amelyet nehéz hivatása megkíván, és egy belső, szellemi reformra van szüksége. A magyar egyház jövője és fejlődése a papságs szellem-erkölcsi erőképességétől függ. A magyar klérusnak szüksége van a szellemi és aszkétikus regenerálódásra az evangélium és a katolikus papi gondolat szellemében.

A könyv tizenkilenc fejezetben azt a modern gyakorlati papi ideált, papi típust rajzolja meg, melynek képére és hasonlatosságára kell a papságnak kialakítani önmagát. A cél eléréséhez gyakorlati tanácsokat ad, és rámutat a módokra, eszközökre és különféle követelményekre. A szerző a könyv megírásakor a bécsi Pázmáneum spirituálisa volt.

A cél, a papság megreformálása és az azt elősegítő tanácsok ma is aktuálisak...

Forrás: PPEK

A könyv letölthető ezen az oldalon: http://www.ppek.hu/konyvek/Tiefenthaler_Jozsef_Krisztus_papja_1.pdf

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése