2019. szeptember 1., vasárnap

Jelenits István piarista gyémánt jubileuma

Hálaadó szentmisével és filmbemutatóval ünnepelték Jelenits István piarista szerzetes örökfogadalmának 60. évfordulóját


Augusztus 28-án délután hálaadó szentmisét mutatott be Jelenits István piarista szerzetes-tanár, teológus és irodalmár örökfogadalmának 60. évfordulója alkalmából rendtársai, volt osztálytársai, diákjai és hívei körében a budapesti piarista kápolnában. A szentmisét a "Lélek és betű" címet viselő portréfilm ősbemutatója követte, melyet 1993-ban végzett két piarista öregdiák, Maróti-Agóts Ákos és Novák Tamás készített a NMHH Médiatanácsának támogatásával a közelmúltban.

Novák Tamás, a film egyik alkotója így mutatja be az 50 perces filmet:

„A néma Gonosz kölcsönkérte a Jóság nyelvét,s lármává degradálta. -  Ez a mottója Jelenits István 1978-ben megjelent könyvének, a Betű és léleknek. A piarista szerzetes könyve - Szentírás magyarázata - hamar bestseller lett a Kádár-korszak puha diktatúrájában szellemi táplálék nélkül élő katolikus közösségeknek. Szerzője csendes, nyugodt hangja egyre nagyobb visszhangot vert; nem csupán az osztálytermek katedráján, hanem az egyetemek, a katolikus közösségek és lassan az ország közvéleménye előtt is. Örökfogadalmának 60. évfordulójára portréfilm készült vele, róla, amelyben nemcsak ő, hanem osztálytársak, pályatársak, rendtagok elevenítik fel kedves tanáruk, szerzetestársuk pályáját és elmélkednek arról, hogy mi a dolga a mesternek és mi a dolga tanítványoknak.”

A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Auditorium Maximum termében levetített alkotás tervek szerint a Duna TV műsorán is látható lesz az ősz során.Szathmáry Melinda

Forrás: Piaristák


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése