2017. július 29., szombat

A magánfogadalom, mint a szerzetesi élet előszobája



I.    A fogadalomról általában
 

1.    Egyházjogi megítélés és konszekráció

Az egyházjogi tankönyv nem említi a magánfogadalmas elköteleződést, mint a megszentelt életút egy lehetőségét. A megszentelt személyek a szerzetesi vagy más megszentelt élet intézményében a professio hármas fogadalmában – szegénység, tisztaság, engedelmesség - letett fogadalmak által Istennek szentelt személyeket említi megszenteltként. A magánfogadalomban közösség és elöljáró illetve világban megélt élet miatt csak általában a tisztaságra tesz fogadalmat valaki. Emiatt nem tekinthető hivatalosan megszentelt személynek egy magánfogadalmas.


2.    A jogi és szívbéli, lelki tartalom

A jogilag megítélt megszenteltség hiánya ellenére lélekben ugyanaz a konszekráció megélhető magánfogadalom során is. A szív odaadottságán múlik az igazi konszekráció. Ha valaki komolyan érzi és megéli az Isten által neki rendelt hivatást, minden külső megítélés ellenére magánfogadalmasként is élhet megszentelt életet. Az Isten Országáért szűzi illetve tiszta életet tudatosan magánfogadalomban is meg lehet élni lélekben, lehet mások lelki üdvéért és szolgálatában egészen odaadott életet vállalni.

3.    Elköteleződés, de mégis nagyobb szabadság

Ezen a szinten egyházjogilag az Egyházi Törvénykönyv alapján egy alacsonyabb szintű elköteleződés tehető meg, de mégis egy lehetőségekhez mért lelki tartalommal megtöltött jogi elköteleződés, formai követelmény belső élettel. Ezzel együtt ott van a lehetőség, hogy bármikor felbontható ugyanazon elköteleződési helyen ahol letették és nincs olyan szabály rendszer, mint a szerzetesi életben. A lehetőségekhez mérten azonban lehet szabályokat megélni és felállítani a lelki odaadottság rendszerbe foglalásához és „kordában” tartásához. Mindez segíti a lelki fejlődést és a megkülönböztetés folyamatát.

II.    Az akadályok elhárulása

A magánfogadalmas életében általában van valamilyen akadály, amely előtte áll ahhoz, hogy megszentelt élet intézményében elköteleződjön. Ezek a fogadalmas élet során el is hárulhatnak, amely alkalmat adhat egy komolyabb elköteleződéshez és a szerzetesi vagy más megszentelt életút elkezdéséhez betöltéséhez. Mindez a megkülönböztetés eredménye, komolyabb imádság és gyógyulási folyamat során történhet meg.


1.    Gyógyulás

Az ember test - némely beosztás szerint külön szellem - és a lélek egysége. Vannak érzelmeink, amelyek változhatnak és értelmünk, amellyel felfoghatunk dolgokat. A gyógyulás szintjei különbözőek és egymásra hatnak. A lelki oldal sokszor a testi oldalra kihat, ha lélekben érzelmileg minden rendben van az a testre is kihat. Illetve egy komolyabb testi vagy pszichés gyógyulás a lelki életünkben is nagy erőt ad.

Egy testi betegség sokszor oka lehet a rendi belépéshez. A szentírásban több helyen olvashatunk testi gyógyulásról. Itt Jézus általában hitet kér a betegtől a gyógyuláshoz és meggyógyítja abban az esetben, ha ez Isten dicsőségét szolgálja. Mai időnkben is gyógyít Isten. lehet ma is testi gyógyulást kapni, bár ez nem olyan gyakori. Vannak gyógyító karizmájú testvérek és a gyógyulás ma is előttünk álló reális lehetőség, ha hiszünk és imádkozunk illetve megfelelő helyen imát kérünk. A testi gyógyulás után a szerzetbe való lépés is lehetővé válhat egy korábban „csak” magánfogadalomban élő számára.

Lelki sebeink környezetünk által lehetnek, érhetnek minket szülői és más környezeti oldalról fájdalmak, amelyek utat engedhetnek rossz beidegződéseknek. Imádság során lelkünk fokozatosan gyógyulhat, amely a seb okozta rossz lelki tartalmakat átalakítja és még lelki előny is származhat belőle a gyógyulást követően. Lelkileg jó, ha gyógyult valaki és érett, ezáltal alkalmassá válhat a közösségi életre is. Sok sérülést kaphatunk életünk során, érzelmeink elnyomása vagy téves kialakulása miatt. Mindez akár szakember segítségére is szorulhat, de egy jó lelkigyakorlat is komoly eredménnyel járhat. A gyógyulás hosszabb folyamat, de ha sikerül, nagy szenvedések után komoly előrelépés történhet és az alkalmasság itt is kialakul egy komolyabb elköteleződés felé a közösségi vagy más megszentelt út felé ahol a pszichológiai érettség és a gyógyulás feltétel. Pszichés tünet is felléphet olyan személyeknél, akiknek ennek ellenére lehet megszentelt életre meghívásuk, ám a pszichés egészség feltétele miatt a közösségi belépés kizárt. Ha megtörténik a gyógyulás, vagy az elkötelezettség is léphet egy magasabb szintre.

2.    Szülői háttér 

A szülők ellenállása és hiányosságai miatt sok esetben nem lehetséges a komolyabb elköteleződés. Vannak olyan szülők, akik komoly ellenállást mutatnak a gyermekük szerzetesi hivatása ellen. A szülők anyagi rendezetlensége is akadályt jelenthet az elrugaszkodás hiánya miatt. Emellett az ellenkezője is igaz, hogy az anyagiak túlzásba vitele sem engedi kibontakozni a fiatal életét. A szülők betegsége, ápolásra szorulása is visszatartó erő lehet a belépéshez egy megszentelt élet intézményébe. Aki eljut odáig, hogy felismerje hivatását, de az akadályok miatt nem tud belépni, első lépésként tehet magánfogadalmat. Az akadályok elhárulása után továbblépésre van lehetőség, ha még nem telt el túl sok idő. Közösségeknél lehet életkori határ, de vannak olyan magasabb szintű elköteleződések, ahol ez sem akadály.

3.    Érettség

A magánfogadalom időszaka arra is jó lehetőség a gyógyulás mellett, hogy egy személyes érettség ennek nyomában kialakulhasson. Mindez alkalmassá teheti a fogadalmast a rendi elköteleződésre és segít az életszentségre törekvése a jó közösségi testvérré vagy nővérré való válásában. 

III.    Úton a kiteljesedés felé

Nem szabad tehát elbizonytalanodni, megtorpanni és feladni a küzdelmet, ha az ember érzi az Isten hívását az Ő közelebbi követésére, de a rendi elköteleződés hivatalos megszentelt személyként még nem lehetséges és a magánfogadalom jogilag az egyetlen lehetőség a hivatás megéléséhez. Lehet változás, történhet gyógyulás, a külső és belső körülmények megváltozhatnak, és az akadályok elhárulhatnak. Egy ideig tartó magánfogadalmas lét után kialakulhat a rendi vagy más megszentelt úton való elköteleződés lehetősége. A történtek az egyén javára szolgálhatnak és a továbbiakban egyre jobban kiteljesedhet az Isten útján való elkötelezett élete, az Isten akarata egyre inkább megélhető és saját és mások számára gyümölcsöző életté válhat. Istennél semmi sem lehetetlen és az Istent szeretőknek minden a javára szolgál. Sokszor egy negatívnak hitt feltétel vagy tulajdonság is válhat előnnyé és értékké, mert a küzdelem eredményeként megélt tapasztalat felhasználható saját és mások lelki életének gazdagítására.

Kívánom, hogy minden magánfogadalmas hitelesen meg tudja élni hivatását, és adja meg Istennek a lehetőséget, legyen nyitott, hogy gyógyulás és az akadályok elhárulása után esetleg tovább léphessen egy egyházjogilag is elismertebb megszentelt útra. Mindehhez komoly kitartásra és sok kegyelemre van szükség.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése