2017. július 1., szombat

Hasonlóvá kell válnotok a szelíd és alázatos szívű Jézushoz!



Papszentelés Veszprémben

Márfi Gyula érsek 2017. június 16-án a veszprémi Árpád-házi Szent Margit-templomban áldozópappá szentelte Bacsa Dávid, Gyulai Péter István és Varga-Csikász Bence diakónusokat.

 

Hasonlóvá kell válnotok a szelíd és alázatos szívű Jézushoz, aki engedte, hogy a mi üdvösségünkért a katona áttörje oldalát. Megalázta magát, mert szeretett minket – mondta Márfi Gyula érsek. Homíliájában a papi hivatást a pap oldaláról közelítette meg. Arról beszélt, hogy milyen jó tulajdonságokkal kell megfelelni a papi hivatás követelményeinek. Hangsúlyozta, hogy a Jóisten szeret minket, ezért kívánja, hogy szeressük őt és átadjuk magunkat szívünkből, lelkünkből, testestül lelkestül szeressük és szolgáljuk Őt. A papszentelés során a Szentlélek lefoglalja a szemeiteket, hogy lássátok az Istent. Lefoglalja a füleiteket, hogy ti is elmondhassátok, amit az ifjú Sámuel mondott: Szólj, Uram, mert hallja a te szolgád! (1Sám 3,9) Lefoglalja a szátokat, hogy legyetek az Ige magvetői, amíg az Úr engedi nem szűnjetek meg beszélni róla. Tanítsatok, tegyetek tanúságot. Figyelmeztessétek a népet, ha vétkezik, buzdítsátok őket a jóra és vigasztaljátok, ha szomorúság éri őket. Lefoglalta az Úr a lábatokat is, az apostolság része, hogy útra kell kelni. Lefoglalta az Úr a kezeiteket, hogy azzal érintsétek Krisztus testét és osszátok szét testvéreiteknek. Lefoglalja az értelmeteket, hogy mindig róla gondolkozzatok. Ne szűnjetek meg elmélkedni, tanulni. Lefoglalja a szíveteket. Hasonlóvá kell válnotok a szelíd és alázatos szívű Jézushoz, aki engedte, hogy a mi üdvösségünkért a katona áttörje oldalát. Megalázta magát, mert szeretett minket. A jó szív segítsen titeket, hogy mindig áhítattal és szeretettel mutassátok be a legszentebb áldozatot. Legyetek gondos pásztorok különösen a gyóntatószékben és a betegek ágya mellett. Rátok is vonatkozik az Úr szava: Ez az én szolgám, akit kiválasztottam, szeretett fiam, akiben tetszésemet találom. Kiárasztom rá Lelkemet, és ítéletet hirdet a népeknek. Nem vitatkozik s nem kiabál, szavát sem hallják a tereken. A megroppant nádat nem töri le, a pislákoló mécsbelet nem oltja el, míg győzelemre nem viszi az igazságot. (Mt 12, 18-20) – mondta a főpásztor.

A szentbeszéd után az áldozópapjelöltek egyenként az érsek elé járultak, és letérdelve tiszteletet és engedelmességet ígértek az érseknek és utódainak. Ezt követően a Mindenszentek litániája alatt a jelöltek arcra borultak, míg a többiek letérdelve imádkoztak. Ezután az érsek a két kezét a szentelendők fejére tette, amit a papság kézrátétele követett. Ezt követően énekelte el az érsek a felszentelő imádságot. Ezután a felszentelt új papokra ráadták a stólát és a miseruhát, majd a főpásztor megkente kezüket krizmával. Végül átadta nekik szolgálatuk eszközeit a paténát és a kelyhet, majd a szentelési szertartás lezárásaként békecsókot váltott velük, amit a papság békecsókja  tett teljessé.

Ezt követően az újonnan felszentelt papok együtt mutatták be a szentmisét főpásztorukkal, majd a szertartás végén újmisés áldásban részesítették.

Forrás: Veszprémi Egyházmegye




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése