2015. április 28., kedd

Interjú egy magánfogadalmassal 1.

Egy magánfogadalmas tanúságtétele 1. részben közöltem egy tanúságtételt. Az ő válaszait olvashatjuk a feltett kérdésekre az alábbiakban.


Hogyan tudtad meg, hogy nem csak monasztikus szerzetesrendben lehet fogadalmat tenni?
A lelki atyám említette, hogy van ilyen lehetőség is. Korábban csak szerzetesrendben tudtam elképzelni a megszentelt életutat és örültem neki, hogy ezzel a lehetőséggel élve a világban maradhatok, amely testhez állóbb számomra, mert nem kell kolostorba vonulnom, hanem az emberek között maradhatok és tanúságtételemmel közelebb vezethetem a rám bízott lelkeket.

Hány éves voltál, amikor (örök)fogadalmat tettél? Milyen időszakokra tettél fogadalmat mielőtt örök fogadalmat tettél, ha volt ilyen?
Még nem tettem örök fogadalmat. Lelki atyámmal megbeszéltük, hogy hasonlóan a megszentelt élet intézményeiben fokozatosan fogjuk a fogadalmakat megtenni. Ez azt jelenti, hogy először rövidebb periódusra, csak egy évre, később több évre és végül az örök fogadalom. Jelenleg ötödször fogok rövidebb időre fogadalmat tenni és később tervezem az örökfogadalmat. Első fogadalmam 33 éves korom körül volt.

Mit szólt a családod a hivatásodhoz?
Szüleim nagyon nehezen tudták elfogadni, hogy tőlem nem lesz unokájuk. Mára már megpróbáltak megérteni és így elfogadnak engem. Testvéreim közül vannak olyanok akik teljesen értetlenül állnak a tény előtt, de van olyan, aki pozitívan viszonyul hozzá.

Hogy történt a fogadalomtétel?
Mivel a magánfogadalom nem közösségben történik és nem ünnepélyes testvérek jelenlétében, csak teljesen egyszerűen a gyóntatószékben történt lelki atyám előtt. Írásba foglaltam a fogadalom szövegét, ezt felolvastam az atya előtt és aláírtuk mind a ketten. Utána részt vettem egy hálaadó szentmisén.

Világi munkahelyen szerinted lehet e magánfogadalmas hivatást megélni?
Mindenképpen lehet, nem csak egyházi szolgálattal lehet a hivatását megélni egy magánfogadalmasnak, hanem a végzettségéből, munkájából fakadó helyen a világban megélve azt. Úgy tudom, hogy vannak világi munkahellyel rendelkező megszentelt élet intézményéhez tartozók. A világi intézményekben élők is túlnyomó részt világi munkahellyel rendelkeznek. A szüzek rendjénél azonban tudomásom szerint az egyház szolgálatára szentelik a szüzeket. Mivel egy magánfogadalmasnak a világban kell élnie, kell találnia egy munkahelyet amely által meg tud állni a világban a saját lábán. Nagyon szerencsés, ha ezt az egyházban szolgálva teheti meg egyházi munkahellyel. Ez Isten különleges adománya az ő életállapotában. Nekem világi munkahelyeim voltak eddig, de önkéntes szolgálatot e mellett vállalok az egyházban templomi közösségemben és másik apostoli élet társaságaként az Egyházban jelen levő közösségemben.

Kiknek ajánlanád a magánfogadalmas életet, a mellet hogy ez Isten titka és meghívás kérdése?
Természetesen az Úr adja a hivatást és a meghívás módját. Azt azonban kiemelném, hogy azoknak a megszentelt életre hívottaknak nagyobb esélye van ilyen útra meghívottnak lenni, akik világi munkájuk, egészségügyi vagy életkorból fakadó vagy más különleges okból pl. idős szülő ápolása nem nyernek felvételt egy megszentelt élet intézményébe.

Mi a véleményed a fiatalok helyzetéről és hivatásuk alakulásáról? Lehetne több magánfogadalmas, ha tudnának erről a lehetőségről?
Biztos vagyok abban, hogy több hivatás születne, ha a fiatalok közül többen ismernék ezt a lehetőséget. Mind a fiatalok, mind a lelkipásztorok részéről széles körű információ hiányt tapasztaltam meg eddig életemben.

Milyen az emberek viszonya egy korunkban élő magánfogadalmashoz ha megismernek?
Alapvetően csodálkoznak, mert a megszentelt hivatást főleg monasztikus vagy egyéb megszentelt élet intézményéhez tartozó közösségben tudják elképzelni. Mivel az életemben jelen levő okokat nem mind ismerik, ezért számukra ez egy különleges és nehéznek tartott út. Összességében nézve próbálnak elfogadni ezzel az úttal, ha jobban megismernek.

Nem hiányoznak a hivatásod külső jelei?
A külső jeleknek van „előnye” és „hátránya” is. Előnye az, hogy külsőleg jele van annak, hogy az ember elkötelezett de a hátránya az, hogy ezt nem mindig akarja az ember a másik tudomására hozni. A tisztelet miatt örülnék neki, hogy ne kelljen magyarázkodni szükség esetén, de például a világi munkahelyen jobb ha nem tudják azok az emberek, akikkel kapcsolatba kerül az ember, mert nem biztos hogy megértenék, főleg akkor, ha Egyház-ellenes magatartásúak. Ha van külső jel, még olyan előny is származhat, hogy megszólítják az embert és evangelizációra ad lehetőséget, de szélsőséges esetben értetlenséggel, sőt támadással is szembe kerülhet az ember. Mindent összevéve örülök a külső jel nélküliség előnyeinek a rejtettségnek. Hiányoznak azonban a jelek akkor, ha ez a külső környezet javát szolgálná.

Melyik út a nehezebb a monasztikus vagy a megszentelt világi hivatás?
Mindkét útnak meg vannak a maga előnyei és hátrányai, illetve könnyebb és nehezebb vetületei egy megszentelt élethivatást élő életében. A monasztikus vagy más közösségben élőnél például a közösségi testvérekkel való együtt élés egy fajta pszichés megterhelést jelent, amely közösségen kívüli megszentelt életútnál nincs jelen. A közösség egyfajta védettséget és pozitív szeretetkapcsolatokat is jelent, e miatt hiányozhat a magánfogadalmasnak. Könnyebbség a magánfogadalmasnál az is, hogy nincs regula ennek előnye a szabályok hiánya és annyit tervez az ember amennyit lehetőségei engednek ugyanakkor ez a hiány a megtartó erő hiányává is válhat. Együtt tekintve előnyöket és hátrányokat attól függ, milyen szempontból nézi őket az ember.

Bízom benne, hogy tanúságtételem megerősít minden bizonytalanságban levő testvéremet. Hiszem, hogy mindent Istennek köszönhetünk és egész életünk kevés ahhoz, hogy mindazt a jót megháláljuk Neki, amit Tőle életünkben kaphatunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése