2013. november 30., szombat

2015 az Istennek szentelt személyek éve lesz

Ferenc pápa találkozója a Vatikánban a Legfőbb Szerzetesi Elöljárók Uniójának tagjaival

November 29-én, pénteken délelőtt fél 10-kor Ferenc pápa a vatikáni új szinódusi aulában fogadta a Legfőbb Szerzetesi Elöljárók Uniójának tagjait, akik november 27-től kezdve tartották a római Salesianumban, a szalézi rendfőnökségen 82. közgyűlésüket. 

A Szentatya döntött úgy, hogy az elöljárókkal ne néhány percet, hanem három teljes órát töltsön. Senki részéről sem hangzott el előre elkészített beszéd, hanem a találkozás testvéri és szívélyes beszélgetésből, kérdésekből és feleletekből állt – olvassuk a Legfőbb Elöljárók Uniójának pénteken kora délután kiadott közleményében. 

Az első kérdéscsoport az Istennek szentelt élet identitására és küldetésére vonatkozott. Minden keresztény részéről szükséges Krisztus radikális követése – állapította meg a pápa, de a szerzetesek arra kaptak meghívást, hogy sajátos módon kövessék az Urat: „Olyan férfiak és nők, akik felébreszthetik a világot. Az Istennek szentelt élet prófécia. Isten azt kéri tőlünk, hogy lépjünk ki fészkünkből és induljunk el a világ határai felé, kerülve a kísértést, hogy azokat magunkhoz idomítsuk. Ez a legkonkrétabb módja annak, hogy kövessük az Úr példáját”. 

A hivatásokról szólva a pápa kiemelte, hogy vannak fiatal egyházak, amelyek új gyümölcsöket teremnek. Természetesen ez arra kötelez bennünket, hogy újragondoljuk a karizma inkulturációját. Az egyháznak bocsánatot kell kérnie és nagy szégyenkezéssel kell a félreértések miatt bekövetkezett olyan apostoli kudarcokra gondolnia, amit például Matteo Ricci esete jelent. A kultúrák közötti párbeszéd késztesse arra a szerzetesi intézetek vezetőit, hogy a kormányzásba válasszanak be különböző kultúrájú személyeket, akik különféle módon fejezik ki a karizma megélését. 

A pápa nyomatékosan hangsúlyozta a képzés jelentőségét, amely véleménye szerint a következő négy alapvető pillérre épül: a spirituális, intellektuális, közösségi és apostoli képzés. 

Elengedhetetlenül szükséges, hogy kerüljék az álszentség és a klerikalizmus minden formáját, folytassanak őszinte és nyílt párbeszédet az élet minden aspektusáról. A képzés kézművességet, nem pedig rendőri kiképzést jelent – fejtette ki Ferenc pápa. „Az a cél, hogy olyan szerzeteseket képezzenek ki, akiknek gyöngéd a szívük, nem pedig savanyú, mint az ecet. Mindnyájan bűnösek vagyunk, de nem vagyunk romlottak. Fogadják be a bűnösöket, de ne a korrupt személyeket” – mondta a Szentatya. 

A testvériségről feltett kérdésre a pápa azt válaszolta, hogy óriási vonzerővel rendelkezik. Feltételezi a különbözőségek és a konfliktusok elfogadását. Olykor nehéz megélni, de ha nem éljük meg, nem leszünk termékenyek. Minden esetre soha ne „kezeljük” testvérünk konfliktusát, hanem legyünk gyöngédek a konfliktussal küzdő személy iránt. 

A legfőbb szerzetes elöljárók ezután néhány kérdést tettek fel a szerzetesek és az egyes helyi egyházak közötti kölcsönös kapcsolatokról. A pápa megállapította, hogy tapasztalatból ismeri a lehetséges problémákat: „Nekünk, püspököknek meg kell értenünk, hogy az Istennek szentelt személyek nem segédanyagot jelentenek, hanem karizmák, amelyek gazdagítják az egyházmegyéket”. 

Az utolsó kérdések az Istennek szentelt személyek küldetésének határait érintették. „Ezeket a karizmák alapján kell keresni” – válaszolta Ferenc pápa. A legjelentősebb prioritások továbbra is a kizártság helyzetei. Szólt még a kulturális, valamint az iskolai és egyetemi oktatás kihívásairól. A pápa számára a oktatás alappillérei a következők: „át kell adni az ismeretet, a cselekvési módot, az értékeket. Ezeken keresztül adjuk át a hitet. Az oktató álljon a helyzet magaslatán, vizsgálja meg, hogyan hirdesse Jézus Krisztust a változó nemzedéknek”. 

Mielőtt elbúcsúzott volna a 120 legfőbb szerzetesi elöljárótól, a pápa bejelentette, hogy 2015 az Istennek szentelt személyek éve lesz. „Köszönet mindazért, amit tesztek, hitetekért és a szolgálat módjainak kereséséért. Köszönet tanúságtételetekért és azokért a megaláztatásokért, amelyeket el kell viselnetek” – mondta Ferenc pápa, mielőtt elhagyta volna az új szinódusi aulát, ahol a legfőbb szerzetes elöljárókkal találkozott. 


Forrás: Vatikáni Rádió 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése