2013. november 10., vasárnap

Hogyan lehet megkülönböztetni, mi a hivatásom? 3.

Isten akaratának megtalálásában és a hivatás megkülönböztetésében nagy segítségünkre van a lelkiismeretünk belső szava, mely, ha jól be van „állítva” és a jó és Isten számára tetsző irányba vezet bennünket.

Két nagy veszélyforrással kell számolni, ha az utunkat keressük: az egyik, hogy a jó lelkiismeretünk szava mellett más, rossz irányba vezető belső hangok is feltűnnek, illetve maga a lelkiismeret tévesen van „bekalibrálva”.

Először az első veszélyforrásról ejtsünk szót.

Három oldalról érkezhetnek belső hangok életünkben. Lelkiismeretünk szava mellett – és a jó oldal hangjai mellett - más belső hangokat is hallhatunk, amelyek saját értelmünkből vagy az ellenséges lelkektől valók, emiatt komolyan kell törekedni a jótól érkező belső hang tisztán tartására. Hogyan lehet „tisztán tartani” a belső lelkiismeretünk szavát és megkülönböztetni, mi jön a jó irányból?

Tiszta forrásból
Ehhez fontos, hogy Istennel való kapcsolatunk nagyon szoros legyen és kérjük Tőle a megkülönböztetés lelkét adományként. A szoros kapcsolat kialakítása a szentségek gyakori vétele által, a Szentírás rendszeres olvasása által, lelki olvasmányok olvasásával, lelki vezetőnkkel való rendszeres konzultáció és imaéletünk komoly volta mellett – ha lehet gyakori szentségimádás mellett – lehetséges.

A második veszélyforrásról is érdemes megemlékezni.

Lelkiismeretünk saját gyengeségünk és az ellenséges erők támadásai miatt olykor tévesen is „beállítódhat”, amikor azt gondoljuk, hogy jó irányba megyünk, de valójában nem ez visz minket közelebb Isten Országához. Ezért nagyon kell vigyázni a belső lelkületünk tiszta forrásként való megőrzéséhez úgy, hogy mindig a tiszta forrásból táplálkozunk.

Kérjük a Szentlelket, hogy a belső hangok világában mindig segítsen bennünket kiigazodni, hogy minél hathatósabban segítsen minket igazi hivatásunk megtalálásában, hogy magunk és környezetünk számára az Isten Országát munkálhassuk.

Belső hangok 3 irányból...

A Megkülönbözetés Lelke

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése