2019. március 22., péntek

Hív az Úr?


Milyen egy átlagos nap a szemináriumban?

Szemináriumi életünk meglehetősen változatos, minden nap más és más. A hétköznapokon többnyire fél hétkor vagy hétkor indul a nap egy kápolnai programmal (mise, zsolozsma, szentségimádás, elmélkedés). Ezt követi a reggeli, majd az egyetemi óráink következnek. Ebéd előtt együtt imádkozzunk a napközi imaórát.

Délután szabadidő, tanulási lehetőség vagy különféle külsős/belsős órák vannak, este pedig vacsorával, lelki programokkal, beszélgetésekkel zárul a hivatalos program. Mindemellett napközben szívesen töltjük egymással szabadidőnket, például gyakran megvendégeljük egymást, beszélgetünk, együtt kávézunk, társasozunk stb. Van továbbá lehetőség sportolásra, olvasásra, sétára, kikapcsolódásra is.

Hétvégente alapvetően szabadok vagyunk, közös szentmisére, vasárnapi ebédre gyűlünk össze.

Milyen eseményeink vannak?

A pappá válás útján kevés a szürke hétköznap, életünket színes események tarkítják. Együtt ünnepeljük egymás beöltözését, avatásait és szentelését. Gyakran előadásokra, fórumokra, beszélgetésekre, különféle liturgikus eseményekre, imaalkalmakra is sor kerül. Évente több alkalommal is lelkigyakorlatokon, utazásokon is részt veszünk. Szeretjük az olyan szabadidős alkalmakat is, mint például filmnézés, kirándulás, kenutúra vagy disznóvágás.

Életünk összekapcsolódik a Hittudományi Kar programjaival is, ahol gólyabálon, konferenciákon, beszélgetéseken, szentségimádásokon és lelkinapokon is jelen lehetünk. Van lehetőségünk emellett gyakorlati szempontból is készülni a papságra – például lelkinapok, közösségi alkalmak, táborok szervezésével vagy plébániai gyakorlattal, szolgálatokkal.

Mit tanulnak a kispapok?

Mi a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán tanulunk, többek között filozófiai tárgyakat (pl. etika, antrológia), dogmatikát, biblikus tárgyakat és nyelveket, morálist, lelkiségi és pasztorális tárgyakat, az egyház társadalmi tanítását, pszihológiát, pedagógiát, kateketikát stb.
A szeminárium olyan belső órái, mint például önismeret, beszédtechnika, ének, liturgika, média, valamint a próbaprédikációk is segítenek bennünket a készületünkben.

Hogyan lehet jelentkezni?

Elsőként írj egy levelet a püspöködnek, amelyben a felvételedet kéred (az általad választott püspöknél kell jelentkezni, ő küld majd szemináriumba). Mellékelj egy részletes, kézzel írt önéletrajzot, az érettségid (ha van: egyéb végzettségeid, nyelvvizsgád) fénymásolatát, a plébánosod/lelkivezetőd ajánlását, illetve egy három hónapnál nem régebbi, nagyalakú keresztlevelet. A határidők az egyes egyházmegyéknél eltérőek, jellemzően május-június körül alakulnak. Ha mindezeket elküldted, akkor a püspöki hivatal hamarosan fel fogja venni Veled a kapcsolatot, és tájékoztat a felvételi eljárás további menetéről.

Plébánosod, káplánod, lelki vezetőd és az egyházmegye hivatásreferense is biztosan segítségedre lesz a jelentkezés lebonyolításában, de természetesen mi is örömmel állunk rendelkezésedre.

Miért jó (kis)papnak lenni?

A kispapélet igen örömteli, jó Isten közelségében lenni, közösségben lenni, együtt készülni, tanulni, beszélgetni, feltöltődni, szolgálni.

Papként pedig Isten jelenlétéből, kegyelméből erőt merítve szolgálhatjuk környezetünket, közel vihetjük az emberekhez az Ő vigasztalását, nagy örömét, végtelen békéjét, feltétlen szeretetét, személyes gondviselésének nagyszerűségét.

Melyek a papi hivatás jelei?

Van Benned egy gondolat, amit nem tudsz elfelejteni, ami nagyon vonzó és lelkesítő számodra? Istennel együtt éled a hétköznapjaidat, a legnagyobb öröm számodra a Vele való találkozás? Szeretnéd ezt az örömet másokkal is megosztani, az embereket szolgálni? Könnyen lehet, hogy ezek már a papi hivatás jelei.

Mit tanácsolunk, ha a papságon gondolkodsz?

Keresd meg a legmélyebb vágyaidat, ahol igazán boldog vagy – hiszen ez az Isten terve Veled! Kérd lelki vezetőd segítségét a hivatáskeresés útján, bármi is legyen az! Tölts együtt minőségi időt Istennel, kérd az Ő útmutatását, figyelj az Ő üzeneteire! Ebben segíthetnek azok az alkalmak, ahol külső és belső csendet tudsz teremteni, ahol Istennel személyesen tudsz találkozni, és persze a különféle hivatástisztázó programok is.

Érdemes lehet a papság gondolatát nem mindenkivel megosztani, nehogy külső elvárások nyomása mentén kelljen döntést hoznod. Ha meghozod a döntést, és azt követően békét és örömöt érzel szívedben, az mindenféleképpen egy pozitív, megerősítő jel lehet.

Hogyan léphetsz kapcsolatba velünk?

Bátran keress meg minket, személyesen, elektronikus üzenetben, vagy látogass el Nyílt estéinkre!

Minden megkeresést bizalmasan (igény esetén anonim módon) kezelünk, ezeket az információkat sosem adjuk másoknak tovább. Szívesen válaszolunk minden kérdésre, érdeklődésre!

A Központi Szeminárium elérhetősége:

Központi Papnevelő Intézet

1053 Budapest, Papnövelde utca 5-7.
Telefon: +36 1 318 0555
E-mail cím: hivatal(kukac)kpi.hu

Forrás: Központi Szeminárium 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése