2016. június 12., vasárnap

Magánfogadalom megújítása előtti intelmek és tanácsok



Aki a magánfogadalmat téve járja a megszentelt élet útját és még nem tett örökfogadalmat, fogadalomújítás előtt két fogadalmi periódus között különleges helyzetben érezheti magát. Mire érdemes figyelni, hogy lehet jól megélni ezt az életszakaszt, hogy Istenben járva és gyümölcsözően teljen lélekben az égiekre összpontosítva?


Tudatosan készülődni 

Imádkozzunk tisztán látásért, hogy valóban erre az útra hív minket az Úr. Ha ebben most is bizonyosságot nyertünk, ebben az átmeneti időszakban sem vagyunk nyitottak más hivatásra és a nem megszentelt egyedülálló életút sem egészen a miénk, mert tudjuk, hogy mire hív az Úr, látjuk az Ő vezetését, és kérhetjük a kegyelmét, hogy csak rá figyelve a célt nem tévesztve Vele együtt járva a hivatalos elköteleződés előtt is tudatosan készüljünk az elkötelezett életre.

Készülődés örömben

A fogadalomhoz, Istennek való odaszentelődéshez kegyelem társul, de ha éppen nem vagyunk fogadalmas időszakban, az Ő erejében mégis örömben élhetünk, mert látjuk, hogy mi lesz a jövőben és tudjuk, hogy az Ő Vele való élet örömmel és békével jár. Előre örülhetünk a kegyelmi szakasznak és ebben az időszakban is képesnek kell lennünk a rendelkezésünkre álló lehetőségekből  kegyelmet, erőt, elkötelezettséget és hivatástudatot meríteni.

Hit, remény és szeretet felszítása

Hinnünk kell abban, hogy ha érezzük a meghívást, akkor ez a mi utunk és ehhez az Úr megadja a szükséges segítséget. Remélnünk kell az Ő irgalmában, hogy kicsinységünk ellenére mégis erőt ad a nehézségek leküzdésére. Az Ő szeretetében élve tudnunk kell, hogy Ő már előbb szeretett, szeretetből teremtett váltott meg és hívott meg az Ő szorosabb követésére és ebben a szakaszban is szeret minket és tovább vezet az elköteleződés következő lépcsőjére.

A kísértő lefegyverezése

Felmerülhet bennünk ebben a szakaszban, hogy nem is erre hívott az Úr és hogy ne újítsuk meg a fogadalmunkat. Ha belül biztosak vagyunk az elhívásunkban és csak ez a lehetőség áll előttünk megszentelt útként, akkor érdemes imádságban Istenhez menekülni, hogy felvértezzük magunkat és a Gonosz minden kísértését elkerüljük, ne legyen már hatalma felettünk, ne térítsen el és ne kedvetlenítsen el bennünket.

Kegyelmekre várva

Lehet ez az időszak egy szárazabb lelkileg nehezebben megélt szakasz, de tudnunk kell, hogy a kegyelmek, ha elköteleződünk, újra megadatnak és akár nagyobbak is lehetnek, mert látja az Úr kitartásunkat és szeretetünket, az Ő Vele való egyesülésre törekvésünket. Hinni, bízni és várni lehet a kegyelmekre, ebben teljesen biztosnak lehet lenni és ez megerősíthet minket ebben az időben és nem kell magunkat elhagyatottnak érezni.

Jézus és Mária Szívében

Jézussal illetve az Egyházzal lépünk elkötelezett útra. Jézus és Mária Szent Szívében élhetünk mindig, ebben a periódusban is és belőlük forrásozva életet és szentséget meríthetünk, hogy képesek legyünk beteljesíteni Isten tervét életünkben. Ők remélnek bennünk, hogy megmaradunk kitartóan a jó úton és a szívünket átjárja az ő szeretetük, nem hagynak el soha a kísértések és reménytelenségek óráján sem és velünk örülnek, ha emelt fővel tudatosan készülődve tovább haladunk Isten szeretetének és a Neki való odaszentelődésnek a kegyelmi útján.

Hallgatni a jó tanácsra 

Nagyon fontos tartani a kapcsolatot különösen ebben a nehéz időszakban a lelki vezetőnkkel és átbeszélni vele az akadályokat, meghívásunkkal kapcsolatos gondolatainkat és őszintén feltárni előtte, hogy mi okoz problémát számunkra. Ő már jól ismer minket és segíthet a tisztán látásban, az elkötelezettségünk megerősítésében és bíztathat minket a kitartásra. Nemcsak a lelki vezető, de a környezetünkben élő lelki életben már érettebb tapasztalatokkal rendelkező személyek is sokat segíthetnek, és objektív látásmódjukkal adhatnak olyan szempontokat, amely megerősíthet bennünket és ezek figyelembe vételével akadálytalanul léphetünk előre.

Kegyelmi források kiaknázása

Ugyan úgy, mint a hivatástisztázás korábbi szakaszában, ebben az időszakban is fontos, hogy a kegyelmi források minél több formáját felhasználjuk. Ezek tulajdonképpen olyan lehetőségek, amelyek az életszentségünk kimunkálásában fontosak, de mennyivel inkább fontosak az Isten Országáért odaadott élet során megélni ezeknek a jótékony és üdvözítő voltát? Ezek a kegyelmi források lehetnek például a szentségek minél gyakoribb vétele, szentmisén való gyakori részvétel, Szentírás rendszeres olvasása, lelki kísérő és lelki életben tapasztaltabbak iránymutatása, az imádság minél több formája (zsolozsma, rózsafüzér és szentségimádás), lelki olvasmányok olvasása, különböző lelki programokon akár egy lelki gyakorlaton való részvétel, ezek mindegyike eredményt hozó lehet számunkra.

Végső iránymutatás

Mindezeket csak azért foglaltam össze, hogy segítséget, bíztatást adjak azoknak, akik ebben az időszakban elbizonytalanodnának és sikerüljön nekik átlendülni a megpróbáltatások idején a valódi küldetésük megélésére és nekifeszülni az előttük álló meghívásnak való megfelelésben. A magam életében megtapasztaltam, hogy nem mindig sikerül a fogadalom megújítását közvetlenül az előző időszak után megtenni és ez azzal jár, hogy ha nem maradunk meg állhatatosan az imádságban és nem az Isten által kapott küldetésre koncentrálunk, könnyen elveszíthetjük a lelkesedést és az ellenséges erők akár el is téríthetnek a számunkra kijelölt úttól. 

Kérjük az Úr ajándékát a holtponton való átlendüléshez és minden kegyelmi forrást vessünk be annak érdekében, hogy életünkben, szentségben és igazságban járhassunk tudatosan készülődve, hitben, reményben, szeretetben, örömben a Szent Szívek társaságában a jó tanácsokra hallgatva mindenkor egyre közelebb a hivatásunk jutalmához a meghívás fényében.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése