2015. június 7., vasárnap

Elmélkedés a megszentelt és papi hivatásról Úrnapján

"Amint elérkezett az óra, asztalhoz telepedett a tizenkét apostollal együtt. Így szólt hozzájuk: „Vágyva vágytam rá, hogy ezt a húsvéti vacsorát elköltsem veletek, mielőtt szenvedek. Mondom nektek, többé nem eszem ezt, míg be nem teljesedik az Isten országában.” Aztán fogta a kelyhet, hálát adott és így szólt: „Vegyétek, osszátok el magatok között. Mondom nektek: nem iszom a szőlő terméséből addig, amíg el nem jön az Isten országa.” Most a kenyeret vette kezébe, hálát adott, megtörte és odanyújtotta nekik ezekkel a szavakkal: „Ez az én testem, amelyet értetek adok. Ezt tegyétek az én emlékezetemre.” Ugyanígy a vacsora végén fogta a kelyhet is, és azt mondta: „Ez a kehely az új szövetség az én véremben, amelyet értetek kiontanak. De nézzétek, az áruló keze is rajta az asztalon. Az Emberfia ugyan elmegy, de jaj annak az embernek, aki elárulja.” Erre kérdezgetni kezdték egymást, ki az közülük, aki ilyet tesz." Lukács 22, 14-23


Jézus, amikor megalapította az Eucharisztia szentségét, nem azt mondta, hogy olyan mint, vagy hasonló, vagy emléke az Ő Testének, hanem azt mondta hogy ez az Én Testem és ez az Én Vérem. Ő valóban önmagát adja nekünk az Eucharisztiában ezzel éltet, táplál és ad erőt életünk küzdelmeihez és tanúságtételéhez. Ez az Eucharisztia minden papi és megszentelt hivatás forrása, táplálója, éltetője és célja, hogy mind jobban vele együtt lehessen és egyesülhessen az életét neki szentelő személy, ez által kenyérré és borrá, tápláló eledel lehessen mások számára, hogy az Egyház egyre jobban gazdagodjon, fejlődjön és megújuljon.

Amikor a hivatását keresi egy lélek, az Eucharisztiában jelen levő Jézus az, aki eligazítja és megmutatja a helyes utat. Amikor elköteleződik, Vele lép szövetségre. Amikor neki él, Ő Vele töltekezik minden nap, és végül benne nyugszik el, és Hozzá költözik. Egész életünket az Ő Szent Jelenlétében élhetjük: Őáltala, Ővele és Őbenne Istené vagyunk.

Mind gyakrabban Krisztus Szent Testét és Vérét magunkhoz véve és Ő Előtte imádkozva életünk fokozatosan átalakul Belé, Hozzá hasonulunk, és Őt adjuk a világnak. Nem mi alakítjuk Őt magunkká, hanem Ő fordít egyre inkább Maga felé, Önmagába alakít és így igazi tápláléka, és itala lehetünk a ránk bízottaknak és a környezetünknek.

Minden keresztény hivatása az Eucharisztia tisztelete, imádata és közvetítése a világ felé, de aki megszentelt vagy papi hivatásban él, ez sokkal intenzívebb és átlényegültebb: a szövetség, amelyet Istennel kötünk alkalmassá tesz minket arra, hogy Krisztust közvetítsük életünk tanúságtételével, jelenlétünkkel, imáinkkal és áldozatainkkal. A pap a szentség révén, mint Krisztus mása (Alter Christi) mondja ki a szavakat a szentmisében és adja meg a feloldozást a gyónás szentségében, a szerzetesek és más megszentelt életúton járók pedig Krisztus tanúságtevői itt a világban, hogy csak Istennek élve is lehet teljes életet élni.

A papi és megszentelt hivatású személynek lételeme és hivatása az imádság, ebből forrásozik szolgálata az emberek felé. Meghívást, küldetést és erőt az Eucharisztiában jelen levő Jézustól kap.

Törekedjünk a mind elmélyültebb imádságra és a minél gyakoribb szentáldozásra, hogy valóban megerősítő lelki eledel lehessünk a világban, de nem a világból. Amen.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése