2014. október 7., kedd

Püspöki szentmise és fogadalommegújítás Nagyvenyimben

70 éves szerzetesi jubileum 

„.. szívem ujjong az én Istenemben, mert tekintettre méltatta alázatos szolgáló leányát”


Püspöki szentmisével ünnepeltek a Ferences Szegénygondozó Nővérek Assisi Szent Ferenc átköltözése a földi életből, vagyis tranzitusa napján Nagyvenyimben. Ezen az alkalmon a sokak által ismert és rendkívüli szolgálatáért tisztelt  Berecz Mária Etel nővér újította meg fogadalmát megszentelt szerzetesi életének 70 éves jubileumán. 

„Etel nővér teljesen átadta életét Istennek, eljegyezte magát az eucharisztikus Jegyessel. És az Úr elfogadta élete áldozatát: kezébe vette, megáldotta, megtörte és utána szétosztotta a szegények között.” mondta el szerzetestársáról Takács Etelka M. Klarissza nővér a Ferences Szegénygondozó Nővérek Tartományfőnöke.

Spányi Antal megyés püspök az ünnepi szentmisében köszöntötte a rubint fogadalmas Etel nővért, aki igazi példa arra, mit jelent az elköteleződés Isten mellett. Fiatalon 16 évesen tette le első fogadalmát, amelyet a nehéz, vészterhes időkben is megtartott. A szerzetesrendek feloszlatása után 1954-ben tett örökfogadalmat. Nyugdíjazásáig árukiadóként dolgozott, majd 1990-ben a rendszerváltáskor, ismét meghallotta az Úr hívó szavát. A szentendrei idősek otthonában végzett szolgálatot és látogatta naponta a betegeket, amíg egészsége engedte. 

Beszédében a főpásztor megemlékezett a szentek között igen népszerű Assisi Szent Ferencről, akinek példáját Etel nővér életében is felfedezhetjük. „70 éven át hűséges maradt szeretett Urához és Rendjéhez. Az imádságban Isten erőt adott neki meg nem értett életéhez, így tudta szünet nélkül szeretni és szolgálni az embereket.”

Kiss Csaba Gábor a nagyvenyimi szeretetotthon vezetője köszöntőjében elmondta: Etel nővér Naponta látogatta a betegeket, míg Őt is elérte a betegség és a nagyvenyimi szeretetotthonba került. Több, mint 10 évig vett részt az otthon lelki életének megszervezésében. Jelenleg szenvedésben és betegségben egyesül a keresztre feszített Úr Jézussal, akinek egész életét odaadta.

Az ünnepségen Spányi Antal püspök Etel nővérnek Ferenc pápa áldását adta át köszönetül az egyház és a szegények szolgálatában eltelt 70 évért.

„Hálát adok Istennek, hogy ezt a szép napot megünnepelhetem. A szerzetesi hivatás Isten ajándéka, irántunk való szeretetének kifejezése. Fölajánlom most Neki szeretetből elesettségemet, szenvedéseimet.” – mondta el Etel nővér fogadalmának megújításakor.

A szentmise után került sor  a Tranzitus szertartására, mellyel Szent Ferenc boldog haláláról emlékeztek meg a szegénygondozó nővérek, ahogy mindenütt a ferencesesek világszerte.

Szent Ferenc példája ma is hív fiatalokat a rendbe: másokért élni, másokért tenni csendesen, egyszerűen, megtalálni Istent a kicsinyekben, a szegényekben, ebben érdemes követni Őt” – mondták el az ünnepségen Margit és Kinga nővér jelöltek. 

A szegényeknek, családoknak, idős embereknek segítséget nyújtó közösségbe továbbra is várnak jelentkezőket. A nővérek nemcsak a kórházakban látogatják a betegeket, hanem otthonukban is segítik őket, felkeresik a rászorulókat, egyedülállókat, a társadalom peremére sodródott embereket. 

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése