2012. szeptember 25., kedd

Istenre hallgatva a "történelem barázdáiban": a világiság szól a megszenteltséghez 2.


A világi intézmények találkozója Assisiben

A világi intézmények (institutum saeculare) tagjai többnyire rejtetten, a hétköznapi élet keretei között megmaradva élik meg hivatásukat, amelyben a szerzetesi Istennek szenteltség és a világi jelleg ötvöződik. Rejtettségükben szerepet játszik hivatásuk sajátos jellege is, hiszen az a feladatuk, hogy kovász módjára, belülről hassák át a világot az evangélium lelkületével. A 2012 nyarán, július utolsó hetében Assisi városában megtartott kongresszusuk, illetve világkonferenciájuk közgyűlése azonban kivételt jelentett ez alól – ráirányítva a figyelmet e nehézségeiben is szép hivatásra.


Az intézmények közötti találkozások egymás gazdagítása, a tapasztalatcsere mellett mindig alkalmat adnak a hivatásban való megerősödésre is. Ennek jegyében XVI. Benedek pápa üzenetben fejtette ki a világi intézmények tagjai számára hivatásuk hiteles betöltésének leglényegesebb támpontjait: az evangéliumi tanácsok megélésén alapuló teljes odaadottságot, a folyamatos képzést és nem utolsósorban az elmélyült lelki életet. Korunk embere talán hajlamos az élet értékét a hasznosságon, a tevékenységek sokféleségén keresztül mérni, ám a Szentatya felhívja a figyelmet e „mennyiségi szemlélet” hamis voltára: inkább arra kell képessé válnunk, hogy Istent keressük minden esemény szívében, és a történéseket Krisztus elé vigyük.

A kongresszuson személyesen is jelen volt a Megszentelt Élet Intézményei és az Apostoli Élet Társaságai Kongregációjának prefektusa, a brazil João Braz de Aviz bíboros. Előadásában minden emberi szeretetközösség mintájára, Isten szentháromságos szeretetére irányította rá a jelenlévők figyelmét, majd ebből kiindulva – nagyon személyesen, mély lelkiségről tanúságot téve – szólt a világi intézmények tagjainak a mai világ számára különösen is aktuális küldetéséről, tanúságtételéről.

A világi intézmény pontos jelentése talán kevéssé ismert – sokan a kifejezés hallatán a harmadrendekre vagy más, különböző életállapotú világiakból álló közösségekre gondolnak. Az életstílusra jellemző hétköznapiság és visszafogottság mellett talán annak is köszönhető ez, hogy a világi intézmények igencsak rövid múltra tekinthetnek vissza a szerzetesrendekhez képest, és talán számbelileg sem mondhatók túl jelentősnek a világegyházban. 1947-ben jelent meg a világi intézményeket életre hívó pápai enciklika (Provida Mater Ecclesia), amellyel lehetővé vált az evangéliumi tanácsok (tisztaság, szegénység, engedelmesség) vállalásával elköteleződő, ám mégis a világban maradó tagokból álló közösségek alapítása.

„A Szentlélek, a különféle ajándékok csodálatos mestere, napjainkban az Istennek szentelt élet új formáit hívta létre, mintha a Gondviselés tervének megfelelően eleget akarna tenni az új követelményeknek, melyekkel az Egyház ma küldetése teljesítése közben a világban találkozik” – áll a világi intézményekkel kapcsolatban Boldog II. János Pál pápa Vita Consecrata kezdetű apostoli buzdításában. A hat és fél évtized alatti több száz alapítás, a több mint harmincezer világi intézményben elköteleződött férfi és női laikus, illetve felszentelt pap élete a nehézségek ellenére is arról tanúskodik, hogy – hitelesen megélve – valóban nagy ajándék ez a karizma az egész Egyház számára.(G. Á.)




Forrás: Vinculum Caritatis

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése