2020. május 24., vasárnap

A váci megyéspüspök minden papnövendéket a szívében hordoz

Püspöki üzenet a kispapokhoz

Marton Zsolt váci megyéspüspök május tizedikei videó üzenetében, mint a papnevelésért felelős országos referenspüspök minden kispaphoz szólt bátorító szavaival.


Elmondta, hogy az országban minden szeminárium a vészhelyzetet jól kezelve döntött az ifjak hollétéről (szemináriumi, vagy otthoni tartózkodásukról), az oktatást pedig online módon oldották meg az intézmények rektorai.

A II. Vatikáni Zsinat papképzésről szóló OPTATAM TOTIUS kezdetű dekrétumából idézve „A szemináriumban a növendékek egész képzésének arra kell irányulnia, hogy az Úr Jézus Krisztus, a Mester, a Pap és a Pásztor példája szerint igazi lelkipásztorokká formálódjanak. Készítsék föl tehát őket az ige szolgálatára” – azt hangsúlyozta, hogy a rendkívüli helyzet sem akadályozhatja a cél felé, Krisztus felé való törekvést. „Tanuljanak meg bensőséges és állandó közösségben élni az Atyával az ő Fia, Jézus Krisztus által a Szentlélekben. A papszentelés által a Pap Krisztushoz kell hasonlóvá válniuk; szokják meg tehát, hogy az egész élet bensőséges megosztásával, mint barátai ragaszkodnak hozzá” – idézte a dekrétumból, arra emlékeztetve a fiatalokat, hogy készítsenek napirendet, amelynek fontos része a belső imaélet, elmélkedjenek, zsolozsmázzanak. Legyenek az imádság emberei, legyen életük forrása az ima.

Marton Zsolt papnevelőként, - mint korábban a Központi Szeminárium rektora – még kollégáival megfogalmazott négy célt a fiataloknak:

A papnövendék legyen mélyen imádságos lelkületű, ez a legalapvetőbb követelmény annak számára, aki pap akar lenni. Az imádság nem feladat nem kötelesség elsősorban, hanem egy belsőséges kapcsolat az Úrral, elengedhetetlen ezt kialakítani annak az életében, aki pap szeretne lenni.

Legyen a papnövendék szellemileg fölkészült. Mai információáradattal elárasztott világban is tekintettel arra, hogy nagyon sok fiatal magasan képzett, és idegen nyelveken is beszél, továbbá számos hittel kapcsolatos és egzisztenciális kérdése van, nagyon fontos, hogy a pap szilárdan álljon hitében és az egyház tanításának ismeretében valamint tájékozott legyen lélektani és társadalmi kérdésekben is.

A papságra készülő fiatalember legyen kommunikatív. Tudjon szóba állni mindenkivel (például rászoruló, hajléktalan, szenvedélybeteg emberekkel) nem biztos, hogy neki kell megoldani ezeket a problémákat, de legyen képes szeretettel meghallgatni az embereket és a megfelelő szakemberekhez delegálni őket.

A papnövendék legyen közösségépítő, építse a papokkal és a világi krisztushívőkkel a testvéri kapcsolatot, segítse Isten országának megvalósulását.

Üzenete végén arra buzdította a növendékeket, hogy a rendkívüli helyzetben még inkább törekedjenek arra, hogy Krisztus munkatársává, barátjává és az evangélium örömhírének hiteles tanúságtevőivé tudjanak válni.

Lejegyezte: Bölönyi Gabriella

Forrás: Váci Egyházmegye


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése