2017. június 5., hétfő

Mit jelent számomra a fogadalomújítás?

A hűség kifejezése

Számomra első sorban a hűség kifejezését jelenti Isten felé, hogy fogadalommal is megerősítem elköteleződésemet. Ez az a kis lépés, ami lehetőséghez mérten megtehető, mégis fontosnak érzem a megtételét és tapasztaltam is az eddigi életemben, hogy mennyire fontos. Ezzel fejezem ki a bizalmamat az Ő közeledésében, mert eddig mindig többet adott, mint amit reméltem; ha én tettem felé néhány lépést, Ő sokkalta inkább közeledett felém. Biztos vagyok abban, hogy ha én elköteleződöm, megáldja törekvésem és segít, támogat és megad minden szükséges eszközt életemben.


Hit, remény és szeretet megélése

Ezek az isteni erények Istentől indul és viszonozni kívánom, visszafelé irányítani Felé az én megkapott kincseimet. Hiszek abban, hogy Ő meghívott, remélek abban, hogy Ő megtart. Igyekszem viszont szeretni Őt és embertársaimon keresztül is Őt szolgálni a fogadalom által is.
Kegyelmek forrása

A fogadalmat az Egyházi Törvénykönyv szerint az Egyházhoz való hűség jeleként teszem le a megadott forma szerint. Fontos az Úr számára ez a lépés ezt bizonyossággal merem állítani és kinyilvánítja áldását életemben. Kegyelmei által megerősít és megtart az úton. Mindez által mások számára is áldássá válhatok.

Keret és nem (csak) védelem

Mitől véd meg a fogadalom, kérdezhetné bárki. A válaszom az, hogy nem ez véd meg az úton. Inkább úgy tudnám kifejezni, hogy amit megélek, azt keretbe foglalja. Fontos, hogy a belső és külső tartalom egységben legyen: egyik sem jó a másik nélkül. Az sem jó, ha valaki kizárólag külsőségként éli meg, de ha valaki megéli a belső tartalmat, sokat segít, ha a külső keret is rendelkezésre áll. A fogadalom tehát máshogy véd meg engem: nem a külső és belső negatívumoktól, hanem a pozitívum felé segít.
A megszentelődés útja

A fogadalom egy olyan út, amely rövidebb út Istenhez az én életemben. Ez az az út, amely a szentségre vezető életemben. Biztosan célba érek, ha kitartok a fogadalmamban egész életem során. Mindez nemcsak egyetlen lépés, hanem folyamatos megtéréssel és tudatos önneveléssel jár.
Az Egyház szolgálatában

A fogadalmat azért is tartom fontosnak letenni, mert nemcsak a magam megszentelődése számít, hanem úgy érzem fontos azon munkálkodni, hogy a rám bízottak is közelebb kerülhessenek Isten Országához. Krisztus Titokzatos Testének részeként élni és nem kívülállóként szemlélni, de nem csak világi hívőként, hanem a fogadalom által nagyobb mértékben az Ő életébe tudok beintegrálódni.
Egységben az Úrral

A fogadalmam által elfogadom a megszentelt életre szóló meghívást Istentől és választ is adok valamilyen módon. Vele járok ezáltal az úton. Ő a központja életemnek. A fogadalom által az Ő kizárólagos szeretetében élek osztatlan szívvel: csak Őt szeretem, de Ő Általa minden lelket.

Átformálódás

Az Úrnak tett fogadalom során arra készülve és azt megélve fontos hagyni, hogy megpróbáljon, de biztosak lehetünk abban, hogy emellett Ő meg is fog erősíteni. Sok minden lehet, amit elveszíthetünk földi értelemben, de többet is lehet kapni, mert ha elveszítjük magunkat Érte, száz annyit kaphatunk, mellé az Örök Életet. Utunk során Isten megmetsz minket, mint a nemesítendő fákat, de be is olt minket az Ő életével az Ő életébe. Hivatásunk során a mintát Róla vesszük és egyre inkább és átlényegülünk az Ő életébe.

Alázat és kereszt

Az alázat igazi jelentése az, hogy az ember gyengesége tudatában van. Ezt jó ha megéljük és így a fogadalmas életünk során elfogadva a vezetést Istentől mégis neki szenteljük csekély mivoltunkat. Ez azt is jelenti, hogy szelíden és elbizakodottságtól mentes életre törekszünk minden időben. Alapvetően tisztában kell lennem az igazi énemmel és a valós erőimmel, mégis számítani az Ő Igazi Erejére. Mindemellett tudni kell elfogadni a keresztet és ezáltal törekedni a megszentelődésre, és áldozatainkat érdemes felajánlani másokért, a környezetünkért és mindenkiért.

Az engesztelés eszköze

Nem az éne akaratom a fontos már többé, hanem az Úr terve keresztény és meghívott életemben is. Először a szenvedésim, imáim és áldozataim célja, hogy felajánljam az egyéni bűneimért, amelyeket elkövettem, elkövetek saját életemben. Nem elég megmaradni ezen a szinten, hanem fontos mások bűnéért is engesztelni és megbocsátást kérni Istentől. Az egész életünk így áldozattá válik, mely során nem érdemes megkérdőjelezni Isten szeretetét a nehézségek miatt.

Segítőim az úton

Máriával

Elsődleges példaképem és nevelőm a Boldogságos Szűz Mária. Általa lehet leginkább kiesdeni a kegyelmeket, Vele egyesülve könnyebb az úton maradni. Ő vezet és irányít Isten felé és Szent Fia bizonnyal meghallgatja kéréseit a mi életünkben is.

A szentekhez csatlakozva

Védőszentjeim és kedves szentjeim is fontos példák életemben. Ők mindamellett, hogy közbenjárók azért, hogy hűségesen kitarthassak fogadalmam mellett, útmutatók, mintegy útjelző fények életem során. Szeretnék velük együtt készülni az Istennel való találkozásra.

Istennek fontos hálát adni értük és velük együtt imádkozni, de a legfontosabb törekvés mégis megdicsőíteni minél inkább életünkkel az ő példájuk nyomán Istent.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése