2012. július 25., szerda

Istenre hallgatva a "történelem barázdáiban": a világiság szól a megszenteltséghez 1.


Istent hallgatva a történelemben: évszázadok szólnak a megszentelt életről – e téma jegyében zajlik Assisiben a Világi Intézmények Világkonferenciája által rendezett kongresszus. Az esemény alkalmából XVI. Benedek pápa üzenetet küldött a résztvevőknek, amelyet Tarcisio Bertone vatikáni bíboros államtitkár látott el kézjegyével.

A kongresszus témája a megszentelt életet élők identitására irányítja a figyelmet, akik a belső szabadságot és a szeretet teljességét megélve tanúságot tesznek a történelemben – írja üzenetében a Szentatya.
Korunk számos kételyt állít az élet és a hit elé, ugyanakkor láthatóvá teszi az isteni menyegző misztériumát. Az Ige, amely testté lett, mindig és mindenkor megünnepli Isten és az emberiség „nászát”. „Életetek során a Szentlélek által vezetve, ti is befogadhatjátok Isten jelenlétének olykor rejtett jeleit. A Szentlélek ajándékával, a kegyelem ereje által a veszélyes ösvényeken is átkelhettek, az élet teljessége felé haladva” – hangsúlyozza Benedek pápa.

A Szentatya a világi intézmények tagjainak az Egyházban betöltött küldetésükről is szólt, a II. Vatikáni Zsinat Gaudium et Spes kezdetű lelkipásztori konstitúcióját idézve: „Az Egyházat semmiféle földi hatalomvágy nem mozgatja, hanem csak egyet akar: a vigasztaló Lélek vezetésével folytatni akarja Krisztus művét, aki eljött a világba, hogy tanúságot tegyen az igazságról, hogy üdvözítsen, és ne elítéljen, hogy szolgáljon, és ne neki szolgáljanak” (Gaudium et Spes, 3.).

Emellett a zsinati dokumentum arra is emlékeztet, hogy az Egyház és a világ közötti kapcsolat a kölcsönösség jegyében kell, hogy megvalósuljon – szerepel XVI. Benedek üzenetében.

A pápa három fontos tényezőre hívta fel a világi intézmények tagjainak figyelmét, akik az evangéliumi tanácsok szerint élik életüket folytatva világi hivatásukat: az első az élet felajánlása válaszként az Isten szeretetével való személyes és életet adó találkozásra: „Istennek felajánlott életetek tükrözze az evangéliumi tanácsok gazdagságát, szépségét és hűséges követését.”

Második tényezőként a spirituális életet jelölte meg a Szentatya: „az imában, az Isten hangjára való figyeléssel táplálhatjátok a Krisztussal való szeretetközösséget. Az Eucharisztia ünneplése által a szeretet kenyerével táplálkozhattok, míg a szemlélődés segít az emberben rejtőző legfontosabb kérdések megértésében a remény és a bizalom építése érdekében.”

Harmadik pontként a pápa a tanulást, a képzést jelölte meg, amely a bölcsességre vezet és segít az embertársak támogatásában.

Üzenetében XVI. Benedek  végül azt kívánta a világi intézmények nemzetközi kongresszusa résztvevőinek, hogy örömteli és teljes, befogadó és megbocsátásra képes életet éljenek, amely Jézus Krisztusban gyökerezik. A Szentatya imáiról biztosította a világi intézmények tagjait, és Szűz Mária közbenjárását kérte értük.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése