2020. június 1., hétfő

50 éve született az Ordo virginum: egységben Krisztussal és közel az emberekhez

Idén május 31-én ünnepeljük az 50. évfordulóját annak, hogy VI. Pál pápa újból életre keltette az első keresztény közösségekben született Ordo virginum, vagyis a Szüzek rendje szentelési rítusát. VI. Pál megújította a felszentelés e formáját, amelynek köszönhetően máig összesen 5000 nőt szenteltek fel.


Május 28-31. között tartották volna Rómában a Szűzek rendje 4. Nemzetközi találkozóját, amelyet a Megszentelt Élet Kongregációja szervezett, hogy megünnepelje a felszentelés e formája újjászületésének 50. évfordulóját. A találkozó célkitűzései között szerepelt Isten dicsőítése és a hálaadás az Úrnak, a közös elmélkedés és gazdagodás a tapasztalatcserék által, valamint a tanúságtétel az egyháznak és a világnak saját hivatásukról, amelyet Péter utóda megerősít. A tanácskozáson 700 felszentelt szűz vett volna részt püspökökkel és más képviselőkkel együtt a világ 61 országából. Az elhalasztott program helyett most ima és online találkozókat szerveznek. A rítus visszaállítása 50. évfordulóján, május 31-én a felszentelt szűzek világszerte imavirrasztást tartanak.

A rend jelen volt már az első keresztény közösségekben

1970. május 31-én VI. Pál pápa kérésére az Istentiszteleti Kongregáció közzétette a Szűzek felszentelésének új rítusát, amellyel életre keltette a Szűzek ősi rendjét és elindította virágzását. Ez a tanúságtétel-forma az apostolok idejétől kezdve létezett a keresztény közösségekben. Ez a hivatás az idők során egyre jobban növekedett és mára közel 5000 felszentelt szűz szolgál világszerte. A felszentelésben részesülő nők megmaradnak egyházmegyéjükben, ahol élnek és ahol megérlelődött ez a választásuk, illetve ahol elvégezték felkészülésüket.

A hivatás, amely elmerül a világban a legutolsók oldalán állva

A Szűzek rendjéhez tartozók életének nincsen semmiféle külső jele egy gyűrű kivételével, amelyet a felszentelés rítusakor kapnak. Ez mutatja a Krisztussal között jegyesi szövetséget és kifejezi Isten szeretetét és hűségét az emberiség iránt. A konkrét szeretet megéléséről van szó, amely két lábbal a földön áll és az adott történelmi és földrajzi környezetben gyökerezik, amelyet a másokhoz való közelállásban élnek meg. A felszentelt szüzek lehetőségeik és tehetségük szerint osztoznak az egyházzal abban, hogy kitüntetett figyelmet fordítanak a szegényekre, a szenvedőkre és a peremre szorultakra. Saját munkájukkal tartják el magukat és azt Isten teremtő és megváltó művében való együttműködésként élik meg. Ennek jegyében magas szakmai szint elérésére törekednek saját területükön. Jelen vannak az élet minden részén az egészségügytől a politikáig, a tanítástól az újságírásig. Sokan közülük ápolónőként és orvosként végezte szolgálatát a koronavírusban szenvedő betegek oldalán ezekben a hónapokban.

Adriana Masotti/Somogyi Viktória

Forrás: Vatikáni Rádió

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése