2019. július 7., vasárnap

Fogadalmának 85. évfordulóját ünnepelte a legidősebb szalézi

A világ legidősebb szalézi szerzetese Władysław Klinicki atya, aki nemrégiben töltötte be a 105-ik életévét, június 26-án a szerzetesi közösségében megünnepelte szerzetesi fogadalmának 85. évfordulóját.


Az ünnepi szentmisét Msgr. Sergio de Deus Borges,  São Paulo Santana püspöki régiójának segédpüspöke mutatta be, Fernando Legal, a São Miguel Paulista egyházmegye emeritus püspökével és Justo Ernesto Piccinini szalézi atyával, Brazília São Paulo (BSP) tartományának elöljárójával együtt.

A legidősebb szalézi 1914. június 1-jén született Lengyelországban. A szülei Karol Klinicki és Katarzyna Kitlinska. Édesapja vasutas, édesanyja köztisztviselőként dolgozott. Négy testvére volt: Bolesław, Maria, Stella és Franciszek.

A második világháború alatt Władysław atya 5 évig raboskodott egy náci koncentrációs táborban. 1968-ban érkezett Brazíliába. Először Lavrinhasban a lengyel közösség lelkészeként szolgált, gyóntatott és angol nyelvet tanított a jelölteknek. Egy évet töltött Americanában mint plébániai vikárius, a következő tíz évet Pindamonhangabában töltötte, majd visszatért Lavrinhasba. 1990-től a Santa Teresinha közösség tagja.

Władysław atya misszionáriusi tevékenységét a gyóntató szolgálat jellemzi. A rendtársai azt mondják róla: „Ő egy olyan pap, aki pontosan, tömören fogalmaz. Azt kéri a gyónóktól, hogy a helyes úton járjanak és a bűnbánók lelkébe a megbocsátás és az isteni kegyelem balzsamát csepegteti.”

Az olyan mondatok, mint "Jézus, bízok benned", „Akkor is megmentelek, ha úgy gondolod, hogy már minden elveszett” - Szent Faustina Kowalska, az isteni irgalmasság apostolának szavai szerepelnek mindennapi életének állandó szóhasználatában.

Amikor 100 éves volt, azt írta: "Az isteni kegyelemnek köszönhetően 100 éves lettem, és azt gondolom, hogy ez már sok. Az emberi élet harmadik korszakában vagyok. A harmadikban és az utolsóban, mert a Szentírás azt mondja: „Éveinknek száma legföljebb hetven, s ha erősek vagyunk, eljutunk nyolcvanig. Ebből is a legtöbb betegség, hiú fáradozás; gyorsan elszállnak, hamar végük szakad.” (Zsolt 90.10)

Klinicki atya tavaly ünnepelte papságának 75-ik évfordulóját.

Forrás: ANS-São Paulo/Szaléziak


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése