2017. augusztus 31., csütörtök

A hivatások Édesanyja

Titkosértelmű üzenete van annak, hogy a polgári év első napja Szűz Mária istenanyasága tiszteletére lett szentelve, s a lassan szokássá-hagyománnyá vált pápai békeüzenet mellett az Istenanya áll a hívő szemlélődés előterében.


Az istenanyaság azonban olyan gazdag és tágas kegyelmi valóság, hogy azon belül föl lehet találni a hivatások anyaságának lelki erőterét is a Boldogságos Szűznél. Márpedig a kezdődő új évezred küszöbén a magyar Egyháznak semmire nincs nagyobb szüksége, mint a természetes és a természetfölötti hivatások minél nagyobb számú vállalására.

Mária istenanyasága az Istenemberrel, Fiával, a világ Megváltójával köti őt össze elszakíthatatlan kötelék révén. Mária anyasága azonban a kereszt tövében Fia akaratából egyetemes érvényű kapcsolattá vált minden ember felé, s ennek az egyetemes, lelki anyaságnak az egyszerre kettős és egy hivatás területén különös ereje, hatása lehet, ha az ember hajlandó elfogadni a hivatását.

E szón itt és most az Istentől akart és adott természetfölötti jellegű, papi és szerzetesi hivatást kell érteni, valamint a természetes, ugyancsak a Teremtőtől elgondolt és szétosztott keresztény családi hivatást, elsősorban a keresztény édesanyai hivatást.

Nagyjából kétszáz éve a társadalom keresztény ellenes erői intézményes úton próbálják megsemmisíteni a keresztény eszméket, értékeket, közöttük is elsősorban a családot. A gonosz lélek addig is támadott, de nem a társadalmi haladás jelszavával. Két évszázada azonban egyre több, valaha keresztény európai ország törvényhozása eleve a keresztény családeszmével ellentétes törvények megfogal-mazásával, majd azok alkalmazásával segíti a családok még törékenyebbé válását, az emberek teljes elmagányosodását, céltévesztését.

Az Egyház életében a természetes és a természetfölötti hivatások kölcsönösséggel bírnak, vagyis egymást segítik, erősítik. Ahol sok fiatal elfogadja és megőrzi a papi-szerzetesi hivatást, ott a fiatal házasok hivatásnak tekintik szülői mivoltukat, Isten ajándékaként fogadják el a gyermekeket. Ahol a keresztény családokban a hivatás szelleme jelen van, Isten akaratának követése megvalósul, ott egy vagy több gyermek a felnőttkorba belépve könnyebben meghallja Isten hívó szavát a természetfölötti valóság szolgálatára.

A magyar Egyház jövendője a hivatások elfogadásán áll vagy elutasításán bukik. Szűz Mária, a hivatások anyja egyszerre anyja a papi és szerzetesi hivatásoknak éppen úgy, mint a szülői, s főként az édesanyai hivatásnak. ő ott állt a betlehemi bölcsőnél és a golgotai keresztnél.

Török József

Forrás: Tengernek Csillaga, 2000/1. szám / karizmatikus.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése