2016. december 21., szerda

Krisztina nővér örökfogadalma a Nyolc Boldogság Közösségben




Örökfogadalom a Közösség Nővér Ágában

Mi hozhat össze két nagyon különböző helyet: Bamakot (Mali fővárosa Afrikában) és Homokkomáromot (kegyhely a Dél-Dunántúlon)? December 10-én mindkét helyen örökfogadalmat ünnepeltünk. Magyarországon Valter Krisztina nővér, Maliban Brigitte nővér elkötelezte magát arra, hogy egész életében Jézust követi a tisztaság, a szegénység és az engedelmesség evangéliumi tanácsait gyakorolva.

Külön érdekesség, hogy a fogadalom vételére Franciaországból Magyarországra érkezett a Nővér Ág általános elöljárója, Maria-Martha nővér, ugyanakkor Márta nővér, aki az afrikai régió felelőse, Magyarországról Maliba utazott. Szóval december 10-én különleges kapcsolat jött létre két földrész között. A kegyelem és az öröm kiáradt ránk.

Itthon az ünnepi szentmisén részt vett Krisztina nővér családja, személyes barátai, a Nyolc Boldogság Lelki Család tagjai, papok és hívek közelről és távolról.

Egy örökfogadalom tanúságtétel arról, hogy Isten ma is cselekszik, ma is hív a vele való közösségre és képessé tesz az „Igen” kimondására. Ugyanakkor felhívás is – nem csak a hívők, hanem minden ember felé – arra, hogy merjünk elköteleződni, legyen szó életállapotról, szakmáról, vagy egy nagyobb feladatról. Önmagunk és minden képességünk odaadásában kiteljesedhet az életünk. Ezért merték nővéreink szabadon Krisztus követésére szentelni magukat. Bátorságuk és Istenre való nyitottságuk „szétszakította az eget” (Vö. Iz 63,19) és Isten szeretete kiáradt minden jelenlévőre. Ezt megtapasztaltuk az imádságban, láttuk egymás arcán és megélhettük a felszabadult ünneplésben.

Közösségünkben a fogadalom tételekor négy jelet ad át az elöljáró a fogadalmasnak: a barna skapulárét; az olajfa keresztet, melyen a feltámadt Krisztus szimbóluma látható; a karikagyűrűt, ami a Jézussal való egység jele és a kórusruhát, amit a liturgiákon viselnek majd. Új nevet is kapnak, ami kifejezi személyes hivatásukat, egy szenthez való kötődésüket. Krisztina nővér az Isten országáról nevezett Margit nevet kapta, Brigitte nővér pedig a Marie-Grace de la Visitation nevet (ami magyarra elég nehezen fordítható…).

Az ünnepléshez hozzá tartozott a jó ebéd, rengeteg beszélgetés, ünnepi torta és kisfilm, ami végig követte Margit nővér életét.

Köszönjük és kérjük is imáitokat az új örökfogadalmasokért és szerzetesi hivatásokért Közösségünkbe!

Megtestesülésről nevezett Krisztina n.

Fotók: Sümeghy Kata

Forrás: Nyolc Boldogság Közösség





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése