2016. október 19., szerda

Így lesznek az utolsókból elsők és az elsőkből utolsók



Mert hasonló a mennyek országa a házigazdához, aki korán reggel kiment munkásokat fogadni a szőlőjébe. Miután napi egy dénárban megegyezett a munkásokkal, elküldte őket a szőlőjébe. Amikor a harmadik óra körül is kiment, látott másokat is ott ácsorogni tétlenül a piactéren.

Menjetek ki ti is a szőlőbe, és ami igazságos, megadom majd nektek.


"Azt mondta nekik: ,,Menjetek ki ti is a szőlőbe, és ami igazságos, megadom majd nektek.” Azok elmentek. Azután a hatodik és a kilencedik óra körül ismét kiment és ugyanígy tett. Mikor a tizenegyedik óra körül kiment és megint talált ott ácsorgókat, azt mondta nekik: ,,Miért álltok itt egész nap tétlenül?” Azt felelték neki: ,,Mert senki sem fogadott fel minket.” Erre azt mondta nekik: ,,Menjetek el ti is a szőlőbe.”

Amikor beesteledett, a szőlő ura így szólt intézőjéhez: ,,Hívd a munkásokat, és add ki nekik a bérüket, kezdve az utolsóktól az elsőkig.” Jöttek azok, akik tizenegy óra körül kezdtek, és kaptak egy-egy dénárt. Mikor az elsők sorra kerültek, azt gondolták, hogy többet fognak kapni, de ők is csak egy-egy dénárt kaptak.

Amikor megkapták, zúgolódni kezdtek a gazda ellen:,,Ezek az utolsók csak egy órát dolgoztak, és egyformán kezelted őket velünk, akik viseltük a nap terhét és hevét.” Ő azonban így válaszolt az egyiküknek: ,,Barátom! Nem vagyok veled igazságtalan. Nem egy dénárban egyeztél meg velem? Fogd, ami a tiéd, és menj! Én ennek az utolsónak is annyit akarok adni, mint neked. Vagy nem szabad azt tennem az enyémmel, amit akarok? Rossz szemmel nézed talán, hogy én jó vagyok?” Így lesznek az utolsókból elsők és az elsőkből utolsók." Máté 20,1-16a

Nem egyformán kapják meg az emberek a hivatást Istentől. Vannak olyan személyek, akik már egészen kiskorúk óta hallják Isten hívását. Mások érett személyként kapják meg a hivatást. Az Egyházban léteznek kipróbált férfiak, akik már megízlelték a világi életet, és azután kapták meg a papi vagy szerzetesi hivatást.

Isten különböző módon szólítja meg az embereket. Ahogyan Jézus mondta, hogy olykor egyik percről a másikra szólít meg valakit Isten. A meghívás történhet azonnal, vagy évek hosszú során érlelődik meg valakiben a hivatás gondolata. Egyházmegyénkben külön hivatásápoló bizottság létezik, amelynek az a szerepe, hogy a mai kor kihívásainak megfelelően a fiatal lelkeket Istenhez vezesse.

A mai fiataloknak elsősorban élő példaképek kellenek, hogy hivatásukat elmélyítsék és azt követve ők is példaképek legyenek a jövő nemzedék számára. Isten látja, hogy kinek mire van képessége, ezért mindenkit tehetségének és személyiségének figyelembevételével hív meg. Isten szőlőjében, azaz a világban sok missziós munka van, ezért megfelelő arányú fiatal levitákra van szüksége.

A hivatásokért való imádság elengedhetetlen tényezője a hivatások utánpótlásának. Isten szívesen hívja a fiatalokat magához, de szeretné, ha ez nem egyoldalú kérés lenne, hanem a keresztény hívek kifejezett óhaja. Senkinek nincs joga megkérdőjelezni valakinek a hivatását, ha azt Istentől kapta.

Akiket későbben hívott meg pont olyan fontosak és értékesek, mint azok, akik már korábban kimondták igen-jüket a hivatásukra. Isten országában bőven van helye mindenkinek. Egymást bátorítva, egymás hivatását ápolva lehetünk Isten kedves gyermekekei. Akarjuk vagy nem akarjuk, de Isten mindig új hivatásokat ad.

T. Ráduly István Zsolt

Forrás: Imalánc


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése