2020. március 15., vasárnap

A hivatástisztázás 7 útja Nagyböjtben

„Ime, most van itt az alkalmas idő, íme, most van itt a megtérés ideje,” így fogalmaz Szent Pál a Korintusiakhoz írt második levelében, egy olyan szentírási szakaszban, amelyet Hamvazószerdán hallunk. 



A Nagyböjti időszak arra is nagyon alkalmas, hogy közelebb kerüljünk Istenhez és elmélyítsük a lelki életünket. A Nagyböjt egy „alkalmas idő” arra is, hogy a hivatástisztázásunkat is komolyabban elmélyítsük. 

Abban az esetben, ha már aktívan előre haladtál a hivatástisztázás folyamatában, de abban az esetben is, ha csak most kezdtél hozzá, szeretnék leírni hét olyan utat, amely Nagyböjt folyamán segíthet a hivatástisztázásban.

1.    Imádkozz, imádkozz, imádkozz!

Az imádság alapvetően fontos a megkülönböztetéshez, és a napi imádság még fontosabb. Határozd el, hogy minden nap töltesz egy bizonyos időt Istennel, még akkor is, ha ez csak néhány percet jelent – csak Te és Ő.

2.    Válassz egy imát, és mondd el naponta a hivatástisztázásodért.

Használd fel ezt az imát arra, hogy naponta kérd az Úr segítségét, vezetését és fényét. Ez emlékeztetni fog Téged arra, hogy nem Te vagy a vezető helyen ezen az úton, hanem Ő. Erre a célra a kedvenc imám az „Emlékezzél meg”, de tetszésed szerint bármelyik ima lehet ez.

3.    Szentmise és szentgyónás

Ha lehetséges, vegyél részt naponta vagy egy héten többször szentmisén és végezz szentgyónást legalább egy vagy két alkalommal Nagyböjt folyamán. Ne becsült alá a szentségek erejét!

4.    Lelki olvasmányok

Válassz egy lelki olvasmányt és olvasd el Nagyböjt során. (Ha lehet naponta olvass egy részt, legyen erre egy vezérfonal.) Miért? Mert életünk nagyrészt annak a gyümölcse, ami az elménkbe behatol. A lelki olvasmány az egyik útja annak, hogy Jézus maga be tudjon hatolni az elménkbe. Ezért mialatt olvasod a lelki olvasmányod, kérd Jézust, hogy hassa át elmédet, gondolataidat és a szívedet.

5.    (Ez a kedvencem!) Lelkiismeretvizsgálat

Tarts minden nap lelkiismeretvizsgálatot. Használj egyet az alábbiak közül az Examen során középpontban legyen. Hol és hogyan volt jelen számomra Isten az életemben ma? Hol járt ma a szívem? Mire hívott ma Isten és én hogyan adtam rá választ a Számára?

6.    Böjt

Van e valami, amely elvon Téged az Úrral való kapcsolatodtól? Van e valami, amelyről le tudnál mondani ebben a Nagyböjtben?

7.    Alamizsna

A hivatástisztázásnak az is része, hogy kiüresítsük önmagunkat annak érdekében, hogy Jézus be tudja tölteni, átadva Neki a vezetést és rádöbbenve arra, hogy ha bízunk az Ő tervében, amelyet a számunkra készített, az nagyobb szabadságot biztosít részünkre, mintha a saját utunkat járnánk. Ezért az alamizsna egy jó gyakorlat – segít kiüresíteni önmagunkat és másokra figyelni. Ezt olyan módon teheted, hogy nagyobb belső figyelemmel vagy a családodra, barátaidra, stb. Úgy is végezhető ez a gyakorlat, hogy szentelsz valamennyit a rendelkezésedre álló időből a másokért végzett szolgálatra a plébániádon, a helyi karitászban, stb.
*Ráadás: Szentségimádás

Nincs értékesebb idő annál, amit Jézussal Magával töltesz, Aki jelen van az Eucharisztiában. Ő ott van, vár arra, hogy szerethessen Téged és vár arra, hogy Te is szeresd Őt. Élj az Ő szeretetében ebben a Nagyböjtben!

Emily Beata Marsh

Forrás: Szent Pál Leányai 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése