2020. február 2., vasárnap

„Hamarosan belép szentélyébe az Úr, akit kerestek”

Elmélkedés a megszentelt hivatásról Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén

„Ezt mondja az Úr, a mi Istenünk: „Íme, elküldöm hírnökömet, hogy elkészítse előttem az utat. Hamarosan belép szentélyébe az Úr, akit kerestek, és a szövetség angyala, aki után vágyakoztok. Lám, már jön is! – mondja a Seregek Ura. De ki tudja majd elviselni jövetele napját? És ki maradhat állva, amikor megjelenik? Mert olyan, mint az olvasztók tüze és a ványolók lúgja. Leül, mint az ezüstolvasztó és tisztító mester. Megtisztítja Lévi fiait, megnemesíti őket, mint az aranyat és az ezüstöt szokás, hogy igazságban mutassanak be áldozatot az Úrnak.” Júda és Jeruzsálem áldozata tetszeni fog akkor az Úrnak, éppúgy, mint a régmúlt időkben, mint az első években.” Mal 3,1-4


Urunk Bemutatásának ünnepe egyben a Megszentelt élet napja is, az olvasmányban az Ige őrájuk utal ma.

A Mennyei Atya elküldte Egyszülött Fiát a világba, aki megtestesülésével utat és értelmet ad keresztény életünknek, hogy Hozzá a Mennyek Országába eljuthassunk. 

A világi hívek közül azonban egyesek arra kaptak meghívást, hogy az Úrhoz hasonlóan hírnökök és próféták legyenek életükben, hogy a Jó Hírről életáldozatukkal hitelesen tanúskodjanak. 

Annak érdekében, hogy prófétai jel szerepüket mindjobban betölthessék, először maguknak kell belsőleg megtisztulniuk, hogy hivatásuk útján Isten tetszésére élhessenek és Üdvözítőnk nyomdokaiban Hozzá közel járjanak és vezessenek minél több lelket Hozzá. Ez a megtisztulás hasonló ahhoz, amikor a ványolók lúgja és az ezüst vagy aranyolvasztó mester tisztító tüze átjárja az Isten szolgálatára szánt tárgyakat és ezáltal az áldozat tisztán, igazságban és az Istennek tetsző módon mutatható be. 

Malakiás próféta képe híven tükrözi a megszentelt életű személyek törekvését, hogy engedjék Istennek, hogy átjárja, áttüzesítse, illetve megtisztítsa őket az Istennel való együttlét, ezáltal alkalmas eszközökké válhassanak mások megszentelésére.

Engedni, átadni magunkat, átvenni és újra átadni másoknak – ez a szeretet és a szentség útja minden hívőnek, de akit Isten az Ő közelebbi szolgálatára meghívott, kizárólag ez lesz életelemük és életük tartóoszlopa.

Ha az életszentségben élnek ezek a személyek, Istentől kaphatnak prófétai küldetést és mások számára nemcsak életük lesz prófétai jel a mennyek országa előképeként, hanem valódi igaz próféciákkal mások szolgálatára rendelheti őket az Úr. 

A Szentlélek erejében a tiszta szív és a halló fül által megkaphatják, hogy az értelmükkel sokszor nem követhetően olyan segítséget adjanak így a hozzájuk vezetett lelkeknek, hogy ők hitükben megerősödhessenek és életüket Isten akarata szerint rendezzék a továbbiakban. A prófétálás lelke mellé a megkülönböztetés, az erő és a bátorság lelkével hathatós szolgálattevők lehetnek környezetükben, azok számára, akik hajlandóak befogadni Isten Akaratának útmutatását.

Kérjük a Teremtő Atyát, hogy mosson tisztára, tüzesítsen át Szent Lelkével és tegyen alkalmassá minket Szent Fiához mindinkább hasonlítva a prófétai jel szerepére ott, ahol élünk és ahol szolgálatunkat végezzük. Amen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése