2018. augusztus 9., csütörtök

Pamela de Rivero magánfogadalma

2018. augusztus 9-én Pamela de Rivero Arlingtonban az Egyesült Államokban nyilvános ünnepi szertartás keretében, egy nem megszokott módon köteleződött el magánfogadalommal. 


A képeken úgy tűnhet, hogy ez a szüzek konszekrációjának liturgiája, de a szertartáson nem volt jelen püspök, csak papok, akik a fogadalomnak tanúiként voltak jelen, nem az Egyház nevében fogadták el a fogadalmat, mivel ez a lélek és Isten közötti lelki egység kinyilvánítása, amely sok kegyelmi forrással bír. Az ünnepi ceremónia és a külsőségek megtévesztő módja miatt az Egyesült Államokban is helytelenítik az elköteleződésnek ezt a formáját. 

A szüzek konszekrációjának liturgiája és a tisztasági magánfogadalom alapvetően különbözik a külső formában és a kötelezettségek vállalásában. A magánfogadalom egyfajta lelki konszekrációként tekinthető, de nem azonos az egyház szolgálatára szentelt szüzek konszekrációjával. Ez utóbbi az Egyházi Törvénykönyv 604. kánonja értelmében püspök előtt kell a konszekráció liturgiájának keretében történnie és nem egy fogadalomnak minősülő elköteleződés. A szűz a konszekrációban Krisztus Jegyeseként kötelezettséget vállal, hogy szüzen éli egész életét, a keresztlevelébe bekerül ez az eltörölhetetlen lelki tartamú egység Krisztussal és minden erejével az Egyház szolgálatára szenteli életét. 

A tisztasági magánfogadalom nem előfeltételezi a szüzességet és nem von maga után egyházi szolgálati kötelezettséget. A fogadalom szövege az állapotbeli tisztaságra mindenképpen vonatkozik, kiegészíthető egyéni módon, de nem szükséges. Alapvetően a magánfogadalom nem egy nyilvános elköteleződési forma, csak a pap (vagy püspök), akinek a kezébe a fogadalmat leteszik és a fogadalmat letevő személy jelenléte fontos. Az általános gyakorlat magánfogadalomnál nem az ünnepélyes nyilvános forma, hanem az egyszerű és diszkrét Oltáriszentség közeli elköteleződés.

A magánfogadalom szabályozása az Egyházi Törvénykönyvben nagyon kis mértékű, a megszentelt szüzek számára pedig a fenti kánonon kívül több forrás létezik, amelyből megismerhetik hivatásuk lényegét. A legfrissebb vatikáni dokumentumban itt adtam hírt, a magyar fordítás még készülőben van:

https://hivatastisztazas.blogspot.com/2018/07/uj-vatikani-dokumentum-szuzek-rendjerol_7.html 

A magánfogadalomról itt olvasható egy átfogó írás:

http://hivatastisztazas.blogspot.com/2013/08/a-tisztasagi-maganfogadalom.html

A magánfogadalomról és a szüzek rendjéről külön, illetve a két hivatás összehasonlításáról több cikket jelentettem meg ezen az oldalon az eddigiekben, érdemes azokat is megtekinteni a címkék által rákeresve.

Forrás: Mária Eszter

Képek: Facebook















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése