2015. december 24., csütörtök

Hivatás, karácsony ünnepe és készület




A készület szintjei

Készület a hivatásra és a kapott hivatásban megélt szent életre, készület a karácsonyra, készület az örök életre. Mindhárom szinten ünnepi készülődés előzi meg a nagy napot.


 A készület során megtettek és felhasználtak 

Milyen csillagaink vannak, és milyen előkészületek előzik meg a nagy ünnepet, találkozást? Milyen ajándékokkal készülünk Megváltó Jézusunknak?

Előkészületek 

Alapvetően az életszentségre való törekvés az, aminek meg kell előznie hivatáskeresésünket és ünnepi készületünket. Nem szentebb egyik hivatás sem a másiknál, nem az a fontosabb, milyen hivatást kaptunk, hanem bármilyen hivatásra kaptunk elhívást, abban az életszentségre kell törekednünk, hogy a legrövidebb úton eljuthassunk a Mennyi Hazába.

Jó, ha nyitottak és befogadóak vagyunk az Úr bármilyen úton való követésére. Ne a mi akaratunk legyen meg, hanem mindig az Övé.

Ha a föld termékeny, abban az Úr által kapott mag kicsírázik és majdan jó termést hoz saját és a környezetünk javára.

Az előkészület lényege, hogy szerezzük be a külső szükséges feltételeket, azaz szerezzünk minél több információt, használjuk a kapott rendelkezésünkre álló minden adományt és azt igyekezzünk belsővé alakítani, dolgozzuk is fel. Ehhez hagyni kell elég időt mind a külső, mind a belső készületünkhöz.

Csillagok

Kell, hogy legyenek helyzetjelző fényeink, amelyek csillagokként vezetnek minket utunk során. Ez minden olyan lelki, kegyelmi ajándék, amelyeket kapunk életünkben a Jó Istentől. Tudjuk ezeket észre venni és jól felhasználni.

Milyen csillagok vannak sötét egünkön, amelyek a világosság felé vezetnek? A szent liturgia szövegei, egy jó prédikáció, egy pap vagy megszentelt személy illetve tapasztaltabb barát vagy ismerős bölcs tanácsa, a szentírás, a karizmákat gyakorló testvérek által kapott igék és meglátások, a szentségek megerősítő kegyelme, egy jó lelki olvasmány vagy lelkigyakorlat és szóbeli, elmélkedő vagy belső imánk gyakorlása során mind-mind olyan segítő megvilágosítást kaphatunk, amely elvezet minket hivatásunk megtalálásához, annak szent megélésében megtart és üdvösségünket elősegíti.

Ajándékok 

Akit nagyon szeretünk, annak igyekszünk szép ajándékkal is kedveskedni. Mit tudunk adni mi ma az Úrnak, amely tetszésére szolgálhat a Mindenhatónak? Testi és lelki tisztaságot, hűségünket, szeretetünket, odaszántságunkat, testi-lelki javainkat, minden képességünket, amely a tanúságtételünket segíti, reménységünket, karizmáinkat, minden jó adományunkat természetes, hogy az Ige felé nyújtjuk és élünk velük. De az Úr felhasználhatja negatívnak tűnő birtokunkat is, amelyekről nem is gondolnánk, hogy jó lehet nekünk valamire. Odaadhatjuk hiányainkat, fájdalmainkat, sebesüléseinket, kicsiségünket, tehetetlenségünket, rossznak hitt tulajdonságainkat és nehézségeinket, szenvedéseinket, lehetetlennek tűnő helyzeteinket, nehéz ismeretségeinket, terhes örökségünket, egyszóval mindent, amelyet engesztelésül fel tudunk ajánlani életünkben Istennek: Ő fel tudja használni, javunkra fordítja, és üdvösségünkkor ékszerekként díszíthet vele majd minket. Fontos, hogy elismerjük a fájdalmas ajándékokat és felajánljuk őket Jézusnak. 

A mi aranyunk legyen a tárgyi javak és jó képességeink felajánlása, a tömjénünk az életünk felajánlása és imádságaink, a mirhánk az a szeretet, mellyel körülvesszük balzsamként Megváltó Jézusunkat.


Minden kedves hivatás kereső és már elköteleződött ünneplő Testvéremnek azt kívánom, hogy mindhárom szinten érjen célba élete: hivatásában, a Szeretet Megtestesülésének méltó ünneplésében és majd a végső találkozásban az Úr számunkra elkészített helyének elfoglalásában.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése