2015. május 24., vasárnap

A Szentlélek vezetésének területei a hivatástisztázás során

Íme, néhány példa, hogy mely területeken vezethet minket a Szentlélek hivatásunk megismeréséhez.


1. Egyéni imádság

Szentségimádás vagy más formában (kötött ima vagy elmélkedés) történő egyéni imádságaink során belső bizonyosságot érezhetünk, amely hozzásegít minket egy Isten által nekünk rendelt hivatáshoz és eltérít olyan utaktól, amelyek nem a jó irányba vezetnek. Rendszeres szentségimádásban egy baráti kapcsolat elérésekor egyre inkább kialakul bennünk, hogy Isten Akarata szerint alakítsuk életünket.

2. Szentírás

Az egyéni és közösségi életben kapott igék útjelző táblák lehetnek életünkben, amelyek szíven ütnek és érezzük, hogy nekünk szólnak. Érdemes több igét megvárni, míg elindulunk egy irányba. Jó, ha minél gyakrabban - ha lehet naponta - kézbe vesszük a Szentírást és elmélkedünk felette, vagy kiírjuk egy kis könyvbe kedves igéinket, hogy a későbbiek során is meg tudjanak erősíteni minket.

3. Belső hang

A belső hangokkal nagyon óvatosan kell bánni, mert ugyanúgy származhatnak rossz, mint jó oldalról, illetve saját értelmünkből. Ezért a hangok megítéléséhez, azok irányító hatásának elfogadásához erősen kell kérnünk a Szentlélek megvilágosító erejét a megkülönböztetés Lelkét. Ha sikerül megéreznünk a Szentlélek hangját bensőnkben, nagy segítség lehet a hivatástisztázásunk során.

4. Álom

Különleges esetben akár álmunkban is szólhat hozzánk a Jó Isten. De itt is érvényes a megkülönböztetés lelkének kérése, mert az álmaink hordozhatnak belső értelmünkből származó emlékképeket, félelmeket, mozaikokat. Hordozhatja egy álom azonban a meghívásban való megerősítést is.

5. Lelki vezető, gyóntató

Mindig nagyon fontos hivatástisztázás során egy tapasztalt és Szentlélekben megújult és betöltött lelki kísérőnek a tanácsadása illetve olyan gyóntatók is sokat segíthetnek, akik egy rövid gyónás alkalmával is megvilágosodott Szentlélektől átjárt lélekkel hatékonyan tudnak segíteni az előrelépésben.

6. Közösség

A közösségi ima és a közösség megkülönböztető képessége nagyon fontos szerepet tölt be életünkben. Valamilyen közösséggel minden megkeresztelt kapcsolatban van, vagy hivatalosan jóváhagyott illetve szervezett vagy legalább a templomi közösségbe mindenki beletartozik, ahova leggyakrabban jár. A közösségben kapott próféciák és a testvérektől kapott megkülönböztetés imában és szóban egyaránt számításba vehető keresésünk során.

7. Közbenjáró ima

Személyes közbenjáró imában nagyon erőteljesen meg lehet tapasztalni a Szentlélek erejét és a bölcsesség és megkülönböztetés lelkét kérve mind a közbenjáró testvérek mind a magunk számára életünk mérföldköveivé válhat egy bizalommal kért ima. Lehetnek képek és próféciák az igék mellett, amelyek segíthetnek eligazodni. Nagyon fontos, hogy ne ragaszkodjunk a saját elképzeléseinkhez és legyünk nagyon nyitottak a Szentlélekre, hogy valóban az igazság lelke bontakozhasson ki bennünk.

8. Lelki olvasmány

A Szentírás mellett a szentek élete, a lelki irodalom nagyjai, a misztikusok és a hivatástisztázásban és hivatásgondozásban munkálkodó megszentelt személyek írásai alapvető segítséget nyújthatnak hivatástisztázás során. Azok a részek, amelyek szinte kiemelkednek a sorok közül, érdemesek további emésztgetésre és helyzetjelző fénynek való használatra.

9. Testvér útmutatása

Ez kapcsolódik a közösség és a közbenjáró ima pontokhoz, mert közösségben és közbenjáráshoz kapcsolódóan kaphatunk egy testvértől útmutatást. Ebbe a pontba azokat az alkalmakat sorolom, amikor egy spontán beszélgetés bontakozik ki a közösségben vagy a közbenjárás után és a Szentlélek fényében egyénre szabott tanácsot tud adni egy közösségi testvérünk.

10. Élethelyzet

Az életút adta lehetőségek és korlátok meghatározhatják hivatásunk alakulását.Ezek a korlátok lehetnek például életkorunk, idős, beteg szüleink, egy betegség, amelyek a hivatástisztázásnak főleg a második szintjén határozhatják meg utunkat. Ez azt jelenti, hogy a korlát miatt nem mindenki tud belépni egy megszentelt élet intézményébe, hanem a hivatalos közösség nélküli megszentelt út válhat számára elérhetővé. Fontos, hogy oktalan kos módjára ne akarjunk folyton a korláton átjutni, hanem tekintsünk szét a karám hátunk mögötti részébe, ahol tágas zöld mező terül el.

11. Egyéni jelek

Minden olyan kapcsolódási pont köztünk és a Jó Isten között, amelyet eddig nem írtam. Egyénre szabott nyelven Ő tudomásunkra tudja hozni szándékát életünkben.



Kiemelném végül, hogy jó, ha nem egy jel alapján indulunk meg egy bizonyos irányba, hanem több helyzetjelző fényt megvárunk a repülőgép leszállásához, több jel egybevágóságát megvárjuk, mire elindulunk egy irányba, és döntésünket meghozzuk.

A Szentlélek megvilágosító kegyelme, a Bölcsesség Lelke, a Megkülönböztetés Lelke segítse minden kedves hivatását kereső és már egy útra rálépett testvéremet, hogy eljusson hivatása beteljesüléséhez és abban hűen egész életében megmaradhasson.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése