2018. szeptember 20., csütörtök

Szalézi fogadalomújítás






Péliföldszentkereszten augusztus 20-án a STÉG ifjúsági fesztivál záró szentmiséje keretében Kovács Sándor Ferenc szalézi szerzetesnövendék két évre megújította szerzetesi fogadalmát.


„Nagyon sokan vannak az egyházban, akik nem tudnak elköteleződni, több helyen is ott vannak, de sehol sincsenek igazán.  A szerzetesi fogadalomtétel elköteleződést jelent egy lelkiségben, egy feladatban, egyházi szerepvállalásban, partner kapcsolatban, jelenlétben, ezt ünnepeljük most – mondta a tartományfőnök. – A fogadalomújítás egyszerű dolog, kicsi, de fontos lépés.

Arról szól, hogy aki elindult egy úton, az nem tudja az egész távot egy szuszra végigsprintelni, hiszen maratoni a táv, kifulladna, kiégne, tönkre menne, ezért szakaszokra bontja az utat.

A szaléziaknál ez a szakasz úgy néz ki, hogy van az elején van egy ismerkedős rész, aztán egy mélyebb elköteleződés. A lényeg, hogy az elején nagyon dinamikus - olyan, mint a 200 méteres síkfutás, ahol igazából a második százat kell megnyerni – a noviciátus időszaka, aztán a posztnoviciátus tapasztalatai, tanulmányai következnek, majd egy nagyon érdekes időszak következik, a tirocinium, egy gyakorlati időszak, ahol nagyon sok szalézi tapasztalatot lehet szerezni, majd következik a teológiai tanulmányok szakasza, ami nem egy látványos, de nagyon-nagyon fontos, megalapozó rész.

Ezek a szakaszok egyben fogadalmakhoz is kötődnek. Van az első fogadalom, amit a noviciátus végén tesznek, ez egy kicsit ünnepélyesebb, aztán ez az ideiglenes fogadalmasság vagy kétszer 3 év, vagy háromszor 2 év. Hat év után lehet örökfogadalmat tenni, de nagyon érdekes az a szabály, hogy kilenc év után viszont kötelező, vagy el kell hagyni a rendet. Az nem működik, hogy majd hatvanéves koromig hosszabítgatom, komolytalankodok. Halljuk a fogadalom szövegében is, hogy az a szándéka, hogy majd örökfogadalmat tegyen, most a következő fokozatig ezt teszi meg. Egyszerű, mindennapi nyelvre lefordítva: ez olyan, mint a jegyesség.”

Kovács Sándor Nyergesújfalun töltötte a tirocinium két évét, mint az oratórium vezetője, most pedig folytatja tanulmányait a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.

A szerzetesi fogadalomtétel az Úr és a tanítvány közötti szeretetteljes találkozásnak a jele. Az Úr hívja és a tanítvány azzal válaszol, hogy teljesen odaajándékozza magát neki és a testvéreknek. A hívő ember számára ez egyike a legmagasabbrendű választásoknak.

A fogadalomtételben megnyilvánul a kölcsönös elkötelezettség is a fogadalmas részéről, aki a Társaságba lép és a Társaság részéről, amely őt örömmel befogadja.

A szerzetesi fogadalommal a szerzetes felajánlja magát Istennek, hogy Krisztus követésében járjon, és vele együtt dolgozzon Isten országának építésén. Az apostoli küldetés, a testvéri közösség és az evangéliumi tanácsok követése elválaszthatatlan elemei a szerzetes Istennek szentelt életének. Mindezeket együtt vállalja Isten és embertársai iránti szeretetből. A küldetés megadja egész létezésének igazi arculatát, meghatározza feladatát az egyházban és megjelöli helyét a szerzetes családok között.

A Szalézi Társaság nevében Ábrahám Béla tartományfőnök atya augusztus 20-án szeretettel befogadta ideiglenes fogadalommal rendelkező rendtársát a Don Bosco Szaléziak közé.

Forrás: Szaléziak


Képtalálat a következőre: „szalézi fogadalomújítás”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése