2017. december 1., péntek

Hivatáspasztoráció és megszentelt élet

A Megszentelt Élet Intézményeinek és az Apostoli Élet Társaságainak Kongregációja szervezésében 2017. dec. 1–3. között a 2018-as ifjúsági szinódust előkészítő konferenciát tartották Rómában. Az esemény a hivatáskultúra építéséről, elsősorban a megszentelt életre szóló hivatás ápolásáról adott átfogó képet.


A Rómában tartott konferenciára a különféle kontinensekről mintegy 800 résztvevő érkezett. A magyar megszentelt életet három személy képviselte: Fecske Orsolya SSS, Boldvai Bertalan OPraem és Molnár Lehel SchP.

A konferencián a mai egyházi élet jelentősebb személyiségei – pl. Timothy Radcliffe OP, Card. Baldisseri – tartottak előadást. Ezen kívül több beszámolót hallhattunk a különféle földrészek tapasztalatairól, lehetőségekről és nehézségekről egyaránt.

Nyelvi csoportokban is dolgoztak a jelenlevők. Mind az előadások, mind a beszélgetések elemezték egyrészt az ifjúság mai helyzetét, ill. a megszentelt élet és az ifjúság viszonyát, valamint javaslatokat fogalmaztak meg az ifjúsági szinódus számára.

A konferencia végén José Rodríguez Carballo OFM, a szervező kongregáció titkára 10 pontban foglalta össze az elhangzottakat.

Ezek röviden így szólnak:

1. A hivatásgondozás a saját hivatás gondozásával kezdődik. Nem lehet ajánlani, amit nem élünk, mert nem tudjuk mondani: „jöjj és láss”.
2. A hivatásgondozás elválaszthatatlan a tanúságtételtől, amelyet Isten egész népének hirdetünk.
3. Elengedhetetlen a személyes és mély találkozás az Úrral, amelyre a fiatalok is vágynak. Ebből az imából fordulhatunk az alázattal és bizalommal a fiatalok felé, kerülve a csábítgatást.
4. A megszentelt élet nagy célkitűzéseket kell, hogy a fiatalok elé tárjon. Igényes evangéliumkövetést kell felkínálnia, nem koffeinmenteset.
5. Hinni kell a megszentelt élet szépségében és aktualitásában. És hinni kell a fiatalok nagyvonalúságában.
6. A fogadalom nemcsak lemondás, hanem az élet teljessége, az emberség kiteljesedése.
7. A hivatás evangéliumát kell terjeszteni, amely a teljes egyház együttműködését kívánja: kongregációk között, ill. a kongregációk és a helyi egyház között.
8. A hivatásgondozást emmauszi módszerrel kell végezni. Kevesebbet beszélni a fiatalokról, és többet beszélni a fiatalokkal.
1. Mellészegődni
2. Provokálni
3. Evangéliumi értelmet adni a dolgoknak
4. Jézushoz vezetni a szentségi élettel

9. Hídemberek lépjenek oda minden fiatalhoz.

10. Az imádság az első küldetés, amit tehetünk a hivatásokért.

A magyar résztvevők egyetértettek abban, hogy szeretnék:
- megosztani a szerzett ismereteket a megszentelt élet magyarországi elöljáróival, és a hivatásgondozókkal;
- folytatni és keresni az együttműködést a kongregációk között, ill. a helyi egyházzal;
- valamilyen képzést kínálni a hivatásgondozással megbízottaknak, amely előmozdíthatja az együttműködést is;
- az ifjúsági szinódus kapcsán – de általánosságban is – tematizálni a hivatás perspektíváját.

Forrás és fotó: Molnár Lehel SchP


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése