2016. március 4., péntek

Aki kezét az eke szarvára tette,és mégis hátratekint, nem alkalmas az Isten országára

Amikor már közel voltak Jézus szenvedésének és megdicsőülésének napjai, elhatározta, hogy tanítványaival Jeruzsálembe megy. Történt pedig, hogy útközben valaki így szólt hozzá: „Követlek, bárhová mégy.” Jézus így válaszolt: „A rókának van odúja, az ég madarainak fészke, de az Emberfiának nincs hová fejét lehajtania.”

Egy másikat Jézus szólított fel: „Kövess engem!” Az így válaszolt: „Uram, engedd meg, hogy előbb elmenjek és eltemessem apámat.” „Hagyd a holtakra, hadd temessék el halottaikat – mondta neki –, te pedig menj, és hirdesd az Isten országát.”

Egy harmadik ezt mondta neki: „Uram, követlek téged, de engedd meg, hogy előbb elbúcsúzzam a családomtól.” Jézus így válaszolt: „Aki kezét az eke szarvára tette, és mégis hátratekint, nem alkalmas az Isten országára.” Lukács Evangéliuma 9,57-62

Jézus követése lemondásokat hoz magával. Mai evangéliumában Jézus kifejti, hogy a még az állatok világában is könnyebb helyzetük van az élőlényeknek, mint Jézus követőinek. Jézus követésében nem a saját kezdeményezés, vagy az önjelöltség a fontos, hanem az isteni hívás. Isten a kezdeményező, mi pedig kötelesek vagyunk erre válaszolni. Más helyen Jézus szépen kifejti ezt a tényt: „nem ti választottatok engem”…

Nem mi vagyunk a papi vagy másfajta hivatás kezdeményezői, hanem Jézus. Szent Pál korintusiakhoz írt levelében a karizmákról beszélve a következőket mondja: „az adományok különfélék, de a Lélek ugyanaz”. A hivatások is különfélék, de a kezdeményező mindig Jézus. Minden hivatáshoz különleges kegyelmeket kapunk, ebben fontos szerepe van a Szentléleknek.

Aki önként jelentkezik annak számolnia kell a nehézségekkel is. Jézus követni nem egy álomutazás. Jézus együtt tud érezni a gyászolókkal, a szenvedőkkel, de amikor követéséről van szó, akkor radikálisan viselkedik.

Jézus nemcsak a világi dolgokról való lemondás követeli, hanem szakítani kell még a vérségi kapcsolatokkal is. Se dolog, se személy nem állhat annak útjában, aki az életét Jézusra bízza. Jézus minden hivatás megteremtője és letéteményese, kérünk segíts bennünket, hogy hűségesek maradjunk első szeretetedhez.

T. Ráduly István Zsolt, Gyergyószentmiklós

Forrás: Imalánc.ro


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése