2016. február 4., csütörtök

Ki előtt tehető magánfogadalom?


Angol nyelvű hivatással foglalkozó honlapokon az olvasható, hogy magánfogadalom csak az erre felhatalmazott pap vagy püspök kezébe tehető le. 

Közösségen kívüli megszentelt útként, ha magánfogadalmat tesz valaki, ma Magyarországon nincs olyan szabály, hogy ezt csak speciális felhatalmazású pap vagy püspök kezébe lehet letenni. Ha volt is ilyen szabály, mára megszűnt. Lehet, hogy ahol ezek a honlapok készültek, más egyházjogi területi szabály van érvényben.

Közel egy évtizede kaptam olyan tanácsot, hogy az egyházmegyénkben a magánfogadalmak elfogadásával megbízott püspök kezébe lehet csak letenni a fogadalmat. Akkoriban írtam egy hivatalos levelet a püspök úrnak, de a válasz az volt, hogy tegyem le a fogadalmat a lelki atyám előtt.
Hivatalos egyházi engedély tehát nem kell a közösségen kívüli magánfogadalom elfogadásához eddigi legjobb tudomásom szerint. Erre vonatkozóan senki nem adott utasítást eddig számomra.

Aki erre az útra kapott bizonyos időszakra vagy állandó időtartamra életében elhívást, keresnie kell olyan papi személyt a környezetében, aki hajlandó elfogadni a fogadalmát, tisztában van ennek jelentőségével, egyházi szabályozásával, segít a fogadalom szövegének megírásában és tud is a léleknek segíteni az Isten felé vezető útján a lelki előrehaladásban. Sajnos eddigi tapasztalataim nem jók ezen a téren, sok az olyan pap, aki nem segíti a hivatások kibontakozását ezen a módon, hanem elutasítja a fogadalmat tenni szándékozót és inkább lebeszéli róla.

Kérem a Jó Istent, hogy minden kedves olvasónak sikerüljön megtalálnia azt az utat, amit az Úr számára készített és ehhez a szükséges lelki vezetést is megtalálja, legyen olyan kegyelmekkel gazdagon megáldott pap vagy püspök az életében, aki erős kézzel vezeti és az Úrral való mind elkötelezettebb szövetségre vezeti a rá bízott lelket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése