2015. november 28., szombat

A magánfogadalom körülményei



Néhány közösségben magánfogadalommal köteleződnek el a tagok a közösség karizmája szerinti Isten Országáért odaadott életre. A monasztikus szerzetesrendekben és más megszentelt élet intézményeiben illetve az egyházmegyés konszekrált remeték a professio részeként ünnepélyes fogadalmat tesznek. Az egyházi rend szentségében a cölibátusra tett fogadalmat a szentelés részeként ígérik meg a szentelendők. A megszentelt szüzek a konszekráció ókeresztény alapokon nyugvó liturgiája során a püspök előtt az Egyház szolgálatának szentelik szüzességben megélt életüket.


Ebben a bejegyzésben a közösségen kívüli magánfogadalom körülményeiről szeretnék írni röviden.

1.    A fogadalomtételt fogadó személy fontossága

A fogadalomtétel ebben az esetben nem ünnepélyes, hanem egyszerű. Pap vagy püspök előtt történik. Nem annyira a fogadalomtétel helye, hanem a fogadalomtételt fogadó személye számít, hogy az Egyház nevében fogadja el a pap vagy a püspök. Ahogy írtam már korábban is nem egyenlő a magánfogadalom azzal, amit magunkban megfogadtunk, fontos a fogadalomtételt elfogadó személye, hogy az ő kezébe tegyük le így alkalmazkodva az Egyház törvényéhez.

2.    A fogadalomtétel helye

A magánfogadalom helyszíne különféle lehet. Lehet:
-    a gyóntatószék,
-    a gyóntatószoba,
-    a lelki vezetés helyszíne,
-    vagy a templom,
-    az oltár előtt is történhet.

Ez utóbbi esetben sem azonos a fogadalom egy ünnepélyes közösségi fogadalomtétellel, mert itt nincs közösség ez egy egyéni út, még akkor is, ha a fogadalomtétel szövegében lehet közösségi szabályzatból származó rész.

Nem a helyszín számít tehát – bár legideálisabb az oltár előtt az Eucharisztia jelenlétében letenni a fogadalmat – hanem a fogadalomtételt elfogadó személy felszenteltsége.

3.    A magánfogadalom szövege és liturgia

A szöveget illetően lehet egy megszentelt élet intézményének szabályzatából venni a szöveget vagy teljesen egyéni módon összeállítani, de fontos arra figyelni, hogy amit megfogadtunk, azt vegyük komolyan, mert az Úr is komolyan fogja venni fogadalmunkat.

A pap vagy püspök előtt felolvasott fogadalomtételi szöveg után közösen imádkozhatnak. Nincs liturgikus szabály a magánfogadalom esetében ezt mindenkinél egyéni, ahogy a fogadalomtételt letevő személy és a fogadalmat elfogadó pap vagy püspök ezt szeretné, úgy választják meg a magánfogadalom szövegét és a kiegészítő imádságokat.

A fogadalomtétel nem szentmise keretében történik, de részt lehet venni utána egy hálaadó szentmisén, ahogy lehetőségeink engedik.

Nem szükséges, hogy más is részt vegyen a fogadalomtételen, ehhez elég a fogadalmat letevő és az azt elfogadó papi személy vagy püspök jelenléte.

Nincsenek liturgikus jelek kötelezően, sem gyűrű, sem fátyol vagy habitus. Az a térdelés, áldás és a gyertya lehetséges jelek.

Minden egyszerűen, de Istennek nem kisebb átadottsággal valósul meg.


Más magánfogadalomról szóló bejegyzésben két fontos tényezőről a korábbiakban már volt szó: a fogadalom típusáról és idejéről, ezekre itt külön nem térek ki.

Minden magánfogadalmas úton gondolkodó testvéremnek kívánom, hogy találja meg a fogadalma minden körülményét, hogy a szívében békességgel élhessen Istennek átadott életet mások szolgálatára.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése