2015. szeptember 24., csütörtök

„Hogyan határoztad el, hogy a megszentelt életutat választod?”




Ezt a kérdést tették fel nekem nemrég amikor kiderült a hivatásom. 

Erre a kérdésre egyszerre könnyű és nehéz a felelet. Könnyű, mert elég lehet csak annyit mondani, hogy könnyen, mert nem én döntöttem el, de ha már ennyit mondok, talán érdemes megosztani a kérdezővel a hivatástisztázás során megélt hozzáállásunkat. 

Ez pedig azzal függ össze, hogy az Úr mindannyiunknak megadja azt a kegyelmet, hogy egy életúton Őt egyre jobban megismerve életszentségre törekedve Hozzá egyre közelebb kerüljünk. Az életszentségre való meghívás mindenki számára szól, de egyeseket kiszólít az alapvető hivatásából, amely a családalapításra vonatkozik és egy különleges útra hívja, amelyben teljes valójukban Őt szolgálva még a családi élet örömeiről is lemondva annak a küldetésnek élnek, amely által ők a legkönnyebben el tudnak jutni az üdvösségre és ehhez hozzá segítik a rájuk bízottakat is. 

Alaphivatásunk a társas kapcsolatra szól tehát, de az Úr, akinek a meghívást adja a természetfeletti módon való életre annak a kegyelmet is megadja ennek beteljesítéséhez. A kiindulópont tehát mindig a Jó Isten egy hivatásnál, nekünk pedig ezt el lehet fogadni, de vissza is lehet utasítani. A hivatástisztázás során jó, ha úgy állunk hozzá, hogy én keresek, imádkozom, figyelek, és rá hagyatkozom a Jó Istenre és nyitott vagyok bármilyen hivatást is ad, elfogadom az ő rendelését. Ebben a folyamatban nem passzív módon viselkedünk, hanem aktívan sokat imádkozunk és a valóság egyre tisztább lesz számunkra. 

A lényeges momentum, és a kérdésre adott válasznak fő egysége, hogy nem nekem kell kitalálni, mi leszek, hanem azt az Úr eldönti mire hív meg, nekem „csak” megtenni kell az Ő akaratát, elfogadni a meghívását és járni az Ő Általa megszabott úton. Érdemes elfogadni ezt az akaratot, mert valóban így leszünk a legboldogabbak. 

Természetesen akár el is utasíthatjuk, mert szabad akaratunk van, de ki akar egy ilyen nagyszerű lehetőséget elszalasztani, ha az Úr meghív az Ő közelebbi követésére? Amikor arra gondolok, hogy valaki ezt elutasítja, úgy érzem, ettől függetlenül ő is élhet akár boldogan is a másik életúton, de valóban kiteljesedni csak az eredeti úton tud. Talán az üdvössége sem kerül veszélybe, de úgy tudom elképzelni, hogy a mennyekben nem tudja majd azt a helyet betölteni, ami a meghívása alapján betölthető lett volna. 



Nem nekünk kell tehát gondolkozni és minden erőnket latba véve elérni egy célt, hanem megkérdezni Isten, vajon Ő mit akar velünk és kérni a kegyelmet ahhoz, hogy meghalljuk, mit kíván és meg is tudjuk tenni amit Ő kér, képesek legyük elfogadni az akaratát még ha nem is egyezik a mi elképzelésünkkel. 

Alapvetően mindenki családot szeretne, de azokat, akiket papnak vagy megszentelt életűnek hív Isten képessé teszi, hogy a lemondásuk, áldozatuk révén saját maguk és sokak megszentelődésére éljenek.
Nem jó tehát ez a kérdés, mert nem a mi elhatározásunk függvénye a hivatás, hanem Isten Akaratán múlik. Inkább úgy kéne feltenni, hogy „Hogyan vezetett az Úr a hivatásod megtalálásához?”, vagy „Hogyan szólított meg az Úr?” vagy akár így „Mi segített a hivatásod felismerésében a hivatástisztázás során?”.

Szeretném mindenkiben elültetni azt a csírát, hogy bízzuk az Úrra, hogy mit ad számunkra, mert tudjuk, hogy az a legjobb üdvösségünk szempontjából és kérjük a kegyelmet, hogy képesek legyünk elfogadni és megtenni akaratát fenntartások nélkül. 

A hivatás életünk központi kérdése, sokkal nagyobb ajándék annál, hogy pusztán a saját erőnkre támaszkodjunk, ha szeretnénk kiigazodni ebben a kérdésben.

Azt kérem tehát minden Olvasótól, hogy legyenek tehát nyitott szívűek és fülűek és kellő időben választ is fognak kapni minden kérdésükre; ebben biztos vagyok, amennyiben kitartóan imádkoznak.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése