2012. augusztus 16., csütörtök

A magyar szalézi tartományfőnök atya köszöntője


Kedves Rendtársak!
Barátaink a Szalézi Családban!
Don Bosco Atyánk tisztelői!


Szeretettel köszöntelek benneteket Giovanni Melchior Bosco születése napján.
Ez a nap nagy öröm mindannyiunk számára. Hiszen Don Bosco születésével indult útnak a mi nagy családunk és egyéni élethivatásunk is.
Bosco Szent János a gondviselő Isten ajándéka számunkra. Elgondolhatjuk, mi lett volna ebből a gyermekből, ha nincs róla terve Istennek. De az Atyai álom megvalósításához kellettek az emberi segítők és Bosco János töretlen hite.

A mai fiatalokkal is nagy tervei vannak mennyei Atyánknak. Ma a mi feladatunk, hogy melléjük állva segítsünk nekik megélni hivatásukat. Hogy ezt hűséggel és hitelesen tehessük egyre jobban meg kell ismernünk alapító Atyánk karizmáját. „Nekünk, a Szalézi Család tagjainak, akiknek Don Bosco a hivatkozási alapunk, az Ő alakja olyan kell legyen, mint Assisi Szent Ferenc a ferenceseknek, Loyolai Szent Ignác a jezsuitáknak, vagyis alapító, lelki tanítómester, nevelési modell és mindenekelőtt egy világméretűvé vált mozgalom elindítója, aki hatalmas erőfeszítéssel képes felhívni az Egyház és a társadalom figyelmét a fiatalok szükségleteire, körülményeikre és jövőjükre. De hogyan érhetnénk ezt el, ha nem fordulunk ahhoz a történelemhez, amely nem az örökre elveszett múlt őrzője, hanem a bennünk élő és a jelenben hozzánk szóló emlékezeté?” (strenna 2012)

A Don Boscóhoz való hűségről így ír Rendfőnök Atyánk az idei strennában: „Hűnek lenni Don Boscóhoz azt jelenti, hogy saját történetén és korának történelmén keresztül ismerjük meg Őt, magunkévá tesszük inspirációit, átvesszük az indítékait és döntéseit. Pedagógiáján keresztül gyűjtünk tapasztalatokat társadalmi kérdésekről, keressük a szellemi fejlődés, a gazdasági előrehaladás, az azonnali kommunikáció lehetőségeit. Hűnek lenni Don Boscóhoz azt jelenti, hogy szüntelen és erős szeretetet táplálunk magunkban a fiatalok, főleg a legszegényebbek iránt.”

Don Bosco születésnapjának ünneplése adjon igaz örömet és erősítse hivatásunkat! Az ünneplés ne csak a múltnak szóljon, merítsünk belőle erőt, lendületet a jelenben. A mai nap lelkesítsen bennünket tovább készülni a magyar szalezianum centenáriumára és Don Bosco születésének közelgő bicentenáriumára.

Köszönöm rendtársaimnak, hogy hűséggel hordozzák karizmánkat, bátran felmutatva a szalézi lelkiség kincseit a rájuk bízottaknak!
Köszönöm a szalézi munkatársak áldozatait, és hogy elsősorban családjukban és a helyi közösségekben megélik, mit jelent tettekre váltani a mindennapokban a szalézi szellemet.
Köszönöm animátoraink fiatalos lendületét, tettre kész jókedvét, amivel mások arcára is mosolyt és szívükbe derűt ajándékoznak.
Köszönöm iskoláink tanárainak, dolgozóinak, hogy saját kompetenciájukat a Don Boscó-i pedagógia megvalósításán keresztül élik meg, és így a fiataloknak nem csak tanárai, de nevelői is.
Köszönöm az idősek, a betegek fiatalokért ajánlott áldozatait.
Köszönöm a sok ezer Don Bosco tisztelő jótevőnk imáját és adományait, amelyekkel támogatják a szalézi küldetés megvalósulását. Köszönöm mindenki imádságát, munkáját, áldozatát, amit a magyarországi szalézi művek felvirágoztatásáért végez.



Isten éltesse a magyar Szalézi Családot! Boldog születésnapot!

P. Ábrahám Béla SDB
tartományfőnök

Péliföldszentkereszt, 2012. augusztus 16.



Forrás: Szaléziak


Cikk a Vatikáni Rádió oldalán itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése