2014. január 12., vasárnap

Miért választja valaki a papi vagy megszentelt hivatást?

A keresztény ember alapvető beállítódása az Isten akarata szerinti életre szól. Mennyivel inkább igaz ez a hivatás kérdésére.

Isten saját akarata szerint egyeseket kiválaszt, meghív az ő közelebbi szolgálatára. Ez az Ő döntése. A kiválasztott erre viszont szeretetből válaszol és elfogadja azt. Nem pusztán saját akaratból születik egy hivatás, hanem egy válasz Isten különleges kegyelmére.

Ez a hívás azonban nem fátumszerűen megvalósuló történés, hanem egy valódi párbeszéd, melyben Isten szabad döntést vár el a kiválasztott személytől.

"Isten cselekvése az üdvtörténet során nem valamiféle monológ, amit Isten egyedül, saját magával folytat, hanem egy hosszú, drámai párbeszéd Isten és az ő teremtménye között, melyben Isten lehetőséget ad az embernek arra, hogy valódi választ adjon szavára, s így saját következő szavát ténylegesen attól teszi függővé, hogy az ember szabad válasza hogyan alakult. " Karl Rahner SJ

A papi hivatás motivációja nem a pénzkereset, nem is a házasságra való képtelenség, vagy egyéb negatív feltételezett tényező, hanem az Isten iránti viszont szeretet, hűség és engedelmesség, Isten tervének részesévé válva a lelkek üdvösségéért vállalva az egész élet feláldozását. A szerzetesi és más megszentelt hivatásoknál ugyanez elmondható, hogy a lelkek üdvéért odaadott élet egy élet átadás Istennek egészen elégő áldozatul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése